Deniz’ler anılıyor

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 49. yılında anılıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Mayıs 2021
  • 18:05

Türkiye devrimci gençlik hareketi önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 49. yılında mezarları başına bırakılan karanfillerle anıldı. 

Ankara Valiliği, Karşıyaka Mezarlığı’nda yapılacak temsili anmayı da yasakladı. Mezarlıkta nöbet tutan polis, anmaya katılan 2 kişiye 6 bin 300 TL para cezası kesti.

Öğrenci Kolektifleri, Karşıyaka Mezarlığı’nda sembolik bir anma gerçekleştirdi. Deniz’lerin mezarı başında yapılan anmada şunlar ifade edildi:

“Emperyalist-kapitalist sistemin renkli yalanları bütün dünya halkları tarafından siliniyor, geriye isyanlarımız kalıyor. Kolombiya’dan Türkiye’ye, Lucas’dan Deniz’lere selam olsun dövüşenlere!”

Ardından mezarlığa pankart asıldı.

ESP Sultangazi İlçe Örgütü, idam edilişlerin 49. yılında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve 6 Mayıs'ta şehit düşen ölüm orucu direnişçisi Hüseyin Kayacı'yı andı. Üç Fidan ve Hüseyin Kayacı şahsında devrimci mücadelede yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile anma başlayan anma konuşmalarla devam etti. Konuşmalarda, Deniz’lerin öğrenci hareketi önderliğinden devrimci hareketin önderliğine uzanan seyrinde gerçekleştirdikleri devrimci atılımlara değinildi.

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen ve partiden iki temsilci de Üç Fidan’ın mezarlarına karanfil bıraktı. ANKA’ya konuşan İşleyen Denizler’i anarak şunları söyledi:

“Devrimci tarihimizin birikimi bugün de en büyük güç kaynağımız olmaya devam ediyor. Bugünkü tek adam diktası altında süren emperyalizme bağımlı bu köhnemiş düzene karşı bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelemizde onlar bize güç vermeye, ışık olmaya devam ediyor.”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri de mezar başındaydı. Kemal Bülbül, Erol Katırcıoğlu ve Murat Çepni tarafından gerçekleştirilen anmada HDP’li vekil Kemal Bülbül tarafından yapılan açıklamada, Deniz Gezmiş’in idam edilmeden önceki “Yaşasın Türkiye halklarının Türk ve Kürt halklarının kardeşliği ve eşitliği” sözleri hatırlatıldı.

Ayrıca HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) liderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edilmesinin 49’uncu yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Üç Fidan’ın darağacına gönderilmesinin mücadeleyi bitirmediğinin vurgulandığı açıklamada şunlar ifade edildi:

“Aksine, Deniz, Hüseyin ve Yusuf başta olmak üzere özgürlük, eşitlik, barış ve kardeşlik yolunda hayatını yitirenler, milyonlarca insanın yüreğinde, mücadelesinde ölümsüzleşti. Toplumun devrim ve değişim talebi daha da büyüdü. Denizlerin, Mahirlerin, Mazlumların, İboların yaktığı özgürlük meşalesi mücadele eden herkesin, hepimizin yolunu aydınlatmaya devam ediyor. Bugün ülkenin sürüklendiği karanlık siyasi ortamda, iktidarın yarattığı çürümüşlük içerisinde Denizlerin mücadelesini ve anılarını anlamlandırmak daha büyük bir önem kazanmıştır.”

CHP Çankaya İlçe Başkanlığı’nın mezarlıkta yapacağı anma etkinliğine yürüyüş ve pankart engeli getirildi. Pankart açmadan mezarlık başına gelen CHP üyeleri çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.

Adana’da Mücadele Birliği Platformu üyeleri konuşmalar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. Sloganlarla yapılan yürüyüşe çevredekiler alkışlarla destek oldu. Pankart ana caddede bir yere asılarak eylem sona erdi.