İzmir’de Üç Fidan anması

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan İzmir’de yapılan eylemle anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Mayıs 2019
  • 21:35

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla gerçekleştirilen eylem ile anıldı.

Saat 18.30’da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanılarak basın açıklaması gerçekleştirildi. BDSP’nin de çağrı yaparak katıldığı eylemde çok sayıda devrimci, ilerici siyasi parti ve kurum pankart ve flamalarıyla yer aldı.

Emek ve Demokrasi Güçleri adına okunan açıklamada; 47 yıl önce bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm için mücadele eden üç gençlik önderi Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın katledildiği ama binlerce gencin mücadelesinde, kararlılığında ve cesaretinde yaşadıkları ifade edildi. “Bugün de Denizleri idam eden düzenin temsilcileri, uluslararası sermaye güçleri ve onların yerli işbirlikçileri dünyanın her tarafını yağmalıyor, kapitalizmi, barbarlığı, en ücra köşelere kadar götürüyor” denildi. Emperyalistlerin Ortadoğu’da savaş politikaları teşhir edilirken, iktidarın ve arkasındaki sermaye güçlerinin Türkiye’ye de bu bataklığa soktuğu aktarıldı. Açıklamanın devamında AKP iktidarının emperyalistlerle ilişkileri aktarılırken gençliğin ucuz iş gücü sömürüsüne ve karanlık bir geleceğe mahkûm etmek istenildiği yer aldı.

Son olarak “Bugün Denizlerin anısını yaşatmak, milyonlarca işçinin emekçinin iş cinayetlerinde ölmesine, hayatları boyunca yoksulluk içinde yaşamasına, gençlerin hayatlarının işsizlik kıskacında daralıp kaybolmasına karşı mücadele etmekten geçiyor” denilerek insanca bir yaşam, demokratik hak ve özgürlükler için mücadele çağrısı yapılarak açıklama bitirildi.

Burada Emek ve Demokrasi Güçleri adına “sessizce” ve pankartların, flamaların toplanarak yürünmesi anonsu yapılmasıyla anma programının devamı olarak yürüyüşle Gündoğdu Meydanı’ndan denize karanfil bırakıldı. Yürüyüş sırasında “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Onlara sözümüz devrim olacak!” sloganları atılması karşısında programın örgütleyicileri “alınan karar doğrultusunda” katılan kitleye sessizce yürüme çağrısında bulundu. “Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz!” sloganı ile deniz kıyısına gelindiğinde Denizler şahsında devrim mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı, denize karanfiller bırakıldı. Denizleri anma programı atılan sloganlarla birlikte sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir