Defne’de dayanışma merkezine polis baskısı

Antakya'nın Defne ilçesinde siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin kurduğu dayanışma merkezleri polis ve AFAD ekipleri tarafından boşaltılmak isteniyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Şubat 2023
  • 14:00

Antakya'nın Defne ilçesinde bulunan Sevgi Parkı'nda siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin kurduğu dayanışma merkezleri polis ve AFAD tarafından boşaltılmak isteniyor.

Sevgi Parkındaki dayanışma merkezlerini tek tek dolaşan polis ve AFAD ekipleri, parka Kızılay'ın yerleşeceğini, dayanışma çadırlarının “uygun görülen” başka bir bölgeye taşınması gerektiğini tebliğ etti. Polisler devrimcilere ve gönüllülere herhangi bir yer göstermedi. Öte yandan polislerin parkın boşaltılması için akşam 18.00'e kadar süre verdiği öğrenildi.

Parkta kalan depremzedelerin ise AFAD tarafından kurulan çadır kentlere yerleştirileceği kaydedildi. Polis, buna gerekçe olarak parkın çevresindeki evlerin yıkılacağını ve bunun da depremzedelere zarar verebileceğini öne sürdü. Polisin gönüllülere Kızılay'ın bölgeye yerleşeceğini söylerken depremzedelere “yıkımlar nedeniyle zarar görebilecekleri” gerekçesini sunması da dikkat çekti.

TTB, resmi tebligat istemesine rağmen verilmezken, Atatürk Parkı ve diğer parkların da boşaltılacağı öğrenildi. TTB MK Başkanı Şebnem Korur Fincancı, boşaltma kararına tepki göstererek şunları ifade etti:

“TTB kadın sağlığı ve diğer sağlık birimleri, TPD psikososyal destek birimi, İBB veterinerlik hizmetleri sürüyor, 3 haftadır olmayan Kızılay yemek dağıtacak başka yer mi bulamadı?”

Depremzedeler heyeti kovdu

Sendika.org’da yer alan habere göre Vali Yardımcısı’nın “20 gün sonra gelip, ‘burayı boşaltın’ diyorsunuz. Bu insanlar hemen nereye, nasıl gidecek. Ne koşuldalar, haberiniz var mı?” şeklindeki itirazları dinlememesi, polisin gönüllülere ve depremzedelere yönelik saldırgan ve tacizkâr tutumu depremzedeler tarafından tepkiyle karşılandı.

Halk, Vali Yardımcısı ve beraberindekilere “Biz enkaz altındayken neredeydiniz”, “Bize bunlar yardım ediyor. Siz devletsiniz bize şiddet uygulamaya hakkınız yok. Bizim evlerimiz yıkıldı. Bize yardım eden bunlar, yardım ediyor, yemek veriyorlar” diye tepki gösterdi.

Tartışmalar uzayıp Vali Yardımcısı aynı tutumu sürdürerek uzaklaşırken halk arkalarından “Hadi gidin, istemiyoruz sizi” diye seslendi.

Ankara’da eyleme saldırı

Defne'deki dayanışma merkezlerinin tahliye edilme kararına karşı Halkevleri’nin yapacağı eyleme polis saldırdı. Ankara’da Halkevleri Genel Merkezi önünde yapılacak eyleme saldıran polis dokuz kişiyi gözaltına aldı.

Görüntü almaya çalışan basın emekçileri de engellendi ve şiddete maruz bırakıldı.

Hatay Deprem Koordinasyonu’ndan açıklama

Hatay Deprem Kriz Koordinasyonu, dayanışma merkezlerine dönük polis baskısına ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Parkları boşaltacağına sağlıklı barınma alanları sağla!” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Depremin yarattığı yıkımın travmaları, halkla beraber burada bulunan sosyalistler, kadın örgütleri, emek-meslek örgütleri ve dayanışma gönüllüleri arasında kurulan bağlarla azaltılmaya çalışıldı.

Sevgi Parkı halk dayanışmasının çok özel bir pratiği birlikte inşâ edildi. Valiliğin hiçbir gerekçe ve plan sunmadan yaptığı tahliye dayatması depremin yıkımını yaşamış insanlara ikinci bir deprem yaşatmak demektir.”

Kurumların ve depremzedelerin görüşü alınmadan ve deprem sonrası iyileştirme sürecine dair bir planlama sunulmadan yapılan bu tahliye zorlamasını kabul etmeyeceklerini belirten açıklamada talep şöyle ifade edildi:

“Halkın sağlıklı barınma koşullarının bir an önce sağlanmasını, geçici barınma alanlarının altyapısıyla beraber gecikmeden yapılmasını ve buralardaki yaşamın ve kentin yeniden inşâ sürecinin halkla ve bölgede dayanışma çalışmaları yürüten kurumlarla birlikte planlamasını istiyoruz."