Cumartesi Anneleri Ahmet Tekin’in akıbetini sordu

Uluslararası Kayıplar Haftası’na denk gelen bugünkü eyleme, Lübnan, İran, Kıbrıs ve Rusya’dan kayıp mücadelesi yürüten kurum temsilcileri de katıldı. 1994 Mayıs’ında kaybedilen Ahmet Tekin’in akıbetini soruldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Mayıs 2019
  • 11:22

Cumartesi Anneleri, Uluslararası Kayıplar Haftası’na denk gelen 738. hafta eyleminde Ahmet Tekin’in akubetini sordu.

İHD İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirilen eyleme Lübnan, İran, Kıbrıs ve Rusya’dan kayıp mücadelesi yürüten kurum temsilcileri de katıldı.

Cumartesi Anneleri ve İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına basın açıklamasını gözaltında kaybedilen Ferhat Tepe’nin kardeşi Ayşe Tepe okudu.

İnsanlığa karşı işlenmiş sistematik suçların acısını ortadan kaldırmak için; inkar edilen, üzeri örtülen suçları açığa çıkarmak ve bu suçlarla yüzleşip hesaplaşmak gerektiği belirtildi. “İhlal rejimini ayakta tutan inkar ve cezasızlık geleneği son bulmadan barışa yönelik bir gelecek umudu yaratmak mümkün değildir” denildi.

Kayıplar haftası vesilesiyle devlete bu suçlarla yüzleşme ve cezasızlık politikasına son verme çağrısı yapıldıktan sonra, 1994 yılında gözaltına alınarak kaybedilen Ahmet Tekin dosyasına dikkat çekildi.

Tekin’in gözaltına alınış süreci şu şekilde anlatıldı: “Ahmet Tekin, Lice Kıyıköy’de Yıldız mezrasında yaşıyordu. 1994 yılının Mayıs ayında Diyarbakır’dan Lice’ye gitmek üzere yola çıktı. Bindiği otobüs Sarnap Köyü yakınlarında askeri bir panzer tarafından durduruldu. Askerler Ahmet Tekin’i otobüsten indirip gözaltına aldıktan sonra sürücü ve yolculara ‘Siz gidin Ahmet bizim misafirimiz olacak’ dedi.

Olayı duyan anne Kıymet Tekin oğlunu sormak için Lice Jandarma Komutanlığı’na gitti. Orada Ahmet'i gözleri bağlı bir biçimde askerlerin arasında gördü. Ayrıca onu gözaltına alındıktan sonra Lice Jandarma Komutanlığı’nda gören tanıklar da vardı.

Ancak Ahmet Tekin’in gözaltına alındığı bugüne kadar inkar edildi. Ailenin tüm başvurulan sonuçsuz kaldı.”

Açıklamanın devamında, Ahmet Tekin’in katledilmesinin gerisindeki gerçeklerin karanlıkta bırakıldığı ve cezasızlık politikasının sürdüğü söylenerek bu anlayışa son verilmesi istendi.

Son olarak, tüm kayıpların akıbeti açıklanana kadar, Galatasaray yasağına karşı, mücadelenin süreceği vurgulanarak açıklama sonlandırıldı.

Açıklamanın devamında kayıp yakınları söz aldı. Hanım Tosun, mücadelelerinin haklılığını vurgulayarak sonraki süreçlerde bu haklılıklarının herkes tarafından kabul edileceğini söyledi.

Yurt dışından gelen kurumlar adına İran’dan gelen Shadi Sadr söz alarak Cumartesi Anneleri’nin kendilerine de ilham verdiğini ve kendilerinin de aynı mücadeleyi yürüttüklerini belirtti. Dayanışma için bugün burada olduğunu belirterek “Size söz veriyoruz, nereye gidersek gidelim sizin sesinizin yankısı olacağız” dedi.

Lübnan’dan gelen Mona Nasseraldin de “Siz beni tanımıyorsunuz ama ben sizi tanıyorum” diyerek annelerin haklı mücadelesine saygı duyduğunu belirtti. Geri döndüğünde kendi ülkesindeki kayıp yakınlarına buradaki mücadeleyi aktaracağını dile getirdi.

Konuşmaların ardından eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul