Bütçe görüşmelerinde SES yok sayıldı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yaptığı basın toplantısı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na ayrılan bütçede ve bütçe görüşmelerinde, kendilerinin olmadığına dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Kasım 2020
  • 21:00

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yönetim Kurulu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2021 bütçesine ilişkin SES Genel Merkez’inde basın toplantısı düzenledi. “Kadın + çocuk + yaşlı + engelli = Toplum. Bütçede biz yokuz! Kimin için bütçe?” yazılı pankartın açıldığı toplantıda, basın metnini SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey okudu.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 2021 bütçesinin bugün görüşülmeye başlandığını belirten Atabey "Bütçe görüşmelerinde, ne taslak hazırlığı aşamasında, ne hazırlanan taslağın meclise sunulması aşamasında sendikamız dahil edilmemiştir; bütçeden etkilenecek kesimlerin örgütlü temsilcilerine açık bir bütçe hazırlık ve karar süreci bulunmamaktadır. Bu nedenle, değerlendirmemizi buradan paylaşıyoruz" dedi.

Görüşülen bütçede cinsiyet eşitsizliği olduğu, çocuklara ayrılan payın yetersizliği, sosyal yardımı hak olmaktan çıkarma sürecine devam edildiği, engelli ve yaşlılara hizmetin bütçede yeter düzeyde yer almadığını belirten Atabey SES adına taleplerini şöyle sıraladı:

"-Bütçe halkın ve emekçilerin örgütleri aracılığı ve onların katılımı ile yapılmalıdır.

-Ayrı bir Kadın Bakanlığı ve Çocuk Bakanlığı kurulmalı; ayrı ve ihtiyacı karşılayacak bütçeleri olmalıdır.

-Sosyal hizmet alanlarındaki politikalar sorunları önlemeye odaklı, iktidarın siyasi ihtiyaçlarından arındırılmış, kapsamlı politikalar olmalıdır. Bu alanda yapılacak planlarda ekonomik tasarruf ya da kesinti düşünülmemeli, ihtiyaç neyse gerekli bütçe ayrılmalıdır.

-Pandemi nedeni ile bakanlık personelinin iş yükü çok fazla artmıştır. Bütçede personel ödemelerinde personel açığı düşünülerek kadrolu ve güvenceli istihdam için ödenek arttırılmalıdır.

-Sosyal yardımlarda bir bağımlılık ilişkisi yaratma ve rant-siyasi çıkar hedefi kaldırılmalıdır. Yardım alanların yardım kesilme tehdidi ile düşük maliyetli çalıştırılmalarına neden olacak uygulamalardan vazgeçilmelidir.

-Pandemi, deprem gibi olağanüstü dönemleri hesaba katan bir bütçe değildir. Oysaki pandemi süresince ve ekonomik krizin de etkileri ile çok sayıda insan işsiz kaldı. Halkın büyük kısmı yoksulluk sınırının altında bir gelirle yaşamaktadır. Tüm bunları gören yoksulluğu teşvik eden değil istihdamı önceleyen ve yoksulluğu bitirme hedefiyle bütçe planlamaları yapılmalıdır."

Atabey son olarak "Bütçe görüşmelerini dikkatle takip etmeye ve sözümüzü söylemeye devam edeceğiz" dedi.