Meclis’i tümüyle kendi noterine çeviren tek adam dikta rejimi, yağma ve soygun düzeni uğruna Meclis’in bu işlevini dahi boşa çıkaran uygulamalar hayata geçiriyor. Meclisin yalnızca “onay verme” yetkisi olan bütçe görüşmeleri bunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Zira geçtiğimiz yıllarda meclisten geçen bütçe teklifleri, sonradan yapılan düzenlemelerle boşa düşürülüyor. AKP-MHP rejimi, soygun ve yağma düzenini sürdürmek için yedek, tamamlayıcı ödenekler, ödenek aktarımları, vb. yöntemlerle yeni harcamaların önünü açıyor. Sadece 2019 yılında bu ödenekler kullanılarak 93 milyar TL’lik ek harcama yapıldı.
Denetimleri ve raporları “mahçubiyet içinde dile getirilen temenni”lerle sınırlı kalan Sayıştay’ın 2019 yılı harcamalarına ilişkin “Genel Uygunluk Bildirimi” AKP’nin keyfi harcama alışkanlıklarını bir kez daha gözler önüne serdi. 42,7 milyar TL’lik ödenek üstü harcama, 50,7 milyar TL’lik yedek ödenekte yapılan artış ile iktidar 2019’da Meclis’ten geçen bütçenin dışında 93,4 milyar TL’lik bir harcama kalemi yarattı. Bunlardan da en büyük payı Karayolları Genel Müdürlüğü aldı.
Yetki Erdoğan'da
BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre “Ödenek yetersizliğini gidermek veya bütçelerde öngörülmeyen hizmetler için genel bütçe ödeneklerinin yüzde ikisine kadar” bütçeye başlangıçta yedek ödenek koyma ve bu ödenekten aktarma yapma yetkisi Erdoğan’da.
İktidarın, CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne de taşınan yedek ödenek kullanımına ilişkin alışkanlıklarını hiçbir sınır tanımadan sürdürdüğü sadece 2019 yılı bütçe sonuçlarına bakılarak görülebiliyor.
3 milyardan 53 milyara
2019 yılında yedek ödenekler tertibine 3 milyar 353 milyon TL başlangıç ödeneği konuldu. Bu tertibe, dokuz kamu idaresine ait 37 bütçeden 49 milyar 813 milyon TL’lik kurum dışı, 253 milyon lira da kurum içi aktarma yapıldı. Yıl sonunda 53 milyar 420 milyon TL’ye ulaşan ödenekten geriye sadece 23 milyon 390 bin TL kaldı.
Mahcup tespit
Anayasa Mahkemesi’nin keyfilik tespitiyle verdiği iptal kararları sonrası kanun değiştirilerek Erdoğan’ın yedek ödenek aktarma yetkisi genel bütçe ödeneklerinin yüzde 10’una kadar çıkartıldı. Böylece sadece 2019’da genel bütçeli idareler yılsonu toplam ödeneğinin 4,85’i kullanıldı. Meclis’te yasa değiştirilerek mevzuata uygun hale getirilen bu keyfi harcamayı yorum yapmadan sadece tespitle yetinen Sayıştay, raporuna “Konu, Türkiye Büyük Millet Meclisinin bilgilerine arz olunur” yazdı.
Daha çok personeli fazla olan Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kurumların bütçelerinden aktarmalar yapıldı. Bu kurumların bütçelerini önce ranta konu olan kamu kurumlarının bütçelerine aktaran iktidar daha sonra “Maaş ödeme” gerekçesine sığınarak eksik ödeneklerini tamamladı.
Aslan payı karayollarında
İktidarın harcama önceliklerinde ilk sırada bulunan Karayolları Genel Müdürlüğü yedek ödenekten de aslan payını aldı. Dört ayrı kalemde 14 milyar TL’yi aşan büyüklükte ödenek aktarılan bu kurumu, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı izledi. Cumhurbaşkanlığı’na da 1.4 milyar TL aktarıldı.
Yüzde 2’lik yasal sınırın olduğu dönemlerde bile iktidar keyfi aktarmalarını sürdürdü. Buna göre, 2013 yılında yüzde 9 büyüklüğe denk gelen 35.9 milyar TL kurumlar arasında aktarıldı.
Önce düşük belirleniyor
İktidar, keyfi harcama enstrümanı olan yedek ödenekleri her yıl düşük belirleyerek kamuoyunun dikkatinden kaçırıyor. Ancak yıl sonuna gelindiğinde 10 katına varan artışlar yaşanıyor.
2015 yılında yedek ödenek kullanımı başlangıç ödeneğinin 10,5 katına ulaşmasına karşın sonraki yıllarda da hep düşük belirlendi.
2018’de bir önceki yıl altı katı fazla harcama yapılmasına karşın 7.3 milyar teklif edildi, 60 milyar TL harcandı. 2019’da 7.8 milyar TL ile mali yıla başlandı, 6.5 kat artışla yine 60 milyar TL’lik ödenek aktarımı yapıldı. Bu rakamlara karşın 2021 bütçesinde de 9.9 milyar TL teklif edildi.
Ödenek üstü harcamalar
Meclis’in onayladığı bütçeyi anlamsız kılan bir başka harcama kalemi de bütçe disiplinini ortadan kaldıran, rakamları alt üst edip bütçe açığını arttıran ödenek üstü harcamalar oluyor. 2019 yılında genel bütçeli idareler 42.7 milyar TL, özel bütçeli idareler ise 16.4 milyar TL olmak üzere 42.7 milyar TL ödenek üstü harcama yapıldı. Ödenek üstü harcama tutarı başlangıç ödeneğinin yüzde 4.15’ine ulaştı.