DGB ve DLB 6 Mayıs’ta Denizler anmasına çağırıyor

Devrimci Gençlik Birliği ve Devrimci Liseliler Birliği 6 Mayıs’ta Ankara’da Denizler’in idamının 45. yıldönümünde anma etkinliği gerçekleştirecek.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 02 Mayıs 2017
  • 14:19

Sömürüye, baskıya, gericiliğe ve geleceksizliğe karşı

Deniz olup geleceğiz!

 

6 Mayıs 1972 tarihi bu topraklarda bir mücadele gününü ifade eder. Üç inançlı savaşçı, üç yiğit devrimci darağacında katledilir. Bu üç önderin şahsında bitirilmek istenen devrimci mücadele, gözdağı verilmek istenen tüm toplumdur. Ancak 6 Mayıs 1972’den bugüne ne mücadele yok olmuştur ne de Denizler bitmiştir. Bu coğrafyada Mayıs ayı bir yandan katliamlar ayıyken diğer yandan devrimci baharın doruğudur.

O gün Denizler’i yaratan koşullar yine var!

1960’larda tüm dünya ile beraber Türkiye de sosyal hareketliliklerle çalkalanıyordu. İşçi sınıfı hakları ve geleceği için fiili-meşru bir mücadele pratiği ortaya koyuyor, gençlik ise giderek düzenle tüm bağlarını koparıyor, devrim için savaşıyordu. O dönem Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan gençlik hareketi içerisinde yetişmiş üç devrimci önderdir. Düşleri üniversite koridorlarına sığmayan bu  üç genç devrimci, düzene karşı savaşmak için silah elde düşerler Anadolu’nun yoluna. Ancak bir ihbar sonucu Gemerek’te yakalanırlar ve idama mahkûm edilirler. 6 Mayıs 1972'de darağacına çıkarıldıklarında devrim ve sosyalizm şiarlarını düşmanın yüzüne haykırarak ölümsüzleşirler. Fakat üç devrimcinin idamı mücadeleyi bitirmek bir yana kavga azmini körükler, devrim ateşini harlar.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan devrim tarihimize, bir daha silinmemek üzere yazdırdılar adlarını. Söyledikleri yaptıkları, yaptıkları söyledikleri oldu her zaman bu üç devrimcinin. 6. Filo’yu Dolmabahçe’de denize dökerek yürünmesi gereken yolu gösterenler yine onlardı.

Denizler, tıpkı Mahirler, İbolar, Erdal Erenler, Alaattinler gibi devrimci direniş geleneğinin en önde gelen temsilcileri oldular. Gözlerinde korku, dizlerinde titreme olmadan gülümseyerek ölümsüzlüğe yürüyen bu yiğit devrimciler devrim ve sosyalizm mücadelemizin meşalesidirler.

Düzenin icazet sınırlarını reddeden, devrim yolunu seçen, düzene karşı militan ve ödünsüz bir başkaldırının temsilcisi olan Denizler’in devrimci mirasımızdaki yeri ve anlamı çok farklıdır. Bunun farkında olan egemenler ise bu mirasın altını boşaltmak için ellerinden geleni yapmaktan geri durmamışlardır.

***

Bugün her açıdan zorlu bir dönemin içerisindeyiz. Açlık, yoksulluk ve sömürü günbegün katmerleşirken, faşist baskı ve zorbalık dizginlerinden boşalmış buluyor. Faşist tek adam rejimine geçişin önünü hile-hurda ile açan AKP iktidarının, önümüzdeki günlerde çok daha pervasızlaşacağı ise açık.

Ancak sokağa dökülen kitleler, bu saldırganlığı öyle kolayından kabullenmeyeceklerini göstermiş oldu. Baskının, dizginsiz devlet terörünün, yasakların yoğunlaştığı, diğer taraftan mücadele potansiyellerinin giderek güçlendiği şu günlerde, tarih yeni Denizler’i mücadele sahnesine çağırıyor. Onların ölümün üzerine tereddütsüz yürüyüşünü, devrime olan inancını kuşanıp bir kez daha haykırıyoruz:

Sömürüye, baskıya, gericiliğe karşı Deniz olup geleceğiz!

Anma etkinliği

Yer: Ankara Karşıyaka Mezarlığı
Tarih: 6 Mayıs
Toplanma saati: 10.30 (Sıhhiye Köprüsü üstü)
Anma saati: 11.00
İletişim:

Facebook: devrimcigenclikbirligi2015
E-posta: devrimci-genclikbirligi@yandex.com

Devrimci Gençlik Birliği-Devrimci Liseliler Birliği
2 Mayıs 2017