Büro Emekçileri Sendikası: “Vergide adalet”

Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri “Vergide adalet” talebiyle pek çok ilde vergi müdürlükleri önünde eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Ekim 2022
  • 21:05

Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri “Vergide adalet” talebiyle pek çok ilde vergi müdürlükleri önünde eylem gerçekleştirdi. İzmir, Antep, Dersim, Diyarbakır, İstanbul, Muğla, Zonguldak, Mersin, Manisa, Antalya, Ankara, Adana, Aydın, Van, Zonguldak, Samsun, Trabzon, Denizli ve Bursa’da eylem yapan büro emekçileri taleplerini yineledi.

“Vergi dilimi soygununa son verilsin! İnsanca yaşayacak bir ücret için ek zam istiyoruz!” pankartı taşınan eylemlerde aynı basın açıklaması okundu.

Emekçilerin, küçük esnafın, çiftçinin, öğrencinin hatta işsizlerin yaşamını derinden etkileyen vergi uygulamalarına itiraz için toplandıkları belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Maliye Bakanlığınca her yıl Aralık ayında açıklanan ve vergi, resim ve harçlar ile her türlü devlet alacağını artırmada baz alınan yeniden değerlendirme oranları gelir vergisi dilimlerinin yükseltilmesinde 2002 yılından beri görmezden gelinmektedir. Yeniden değerleme oranlarının kamu alacaklarına uygulandığı gibi gelir vergisi dilimlerine de uygulansaydı, 2022 yılında uygulanan otuz iki bin liralık alt dilim seksen bin liranın üzerinde olacaktı ve biz kamu çalışanları ve diğer emekçileri bir nebzede olsa daha az vergi ödeyecektik.”

Hayat pahalılığı ve işsizliğin kronik bir hale geldiği, kamu hizmetleri alanının piyasalaştırma, özelleştirme, yatırımların kısılması yolu ile alabildiğine daraltıldığı, vergi adaletsizliğinin derinleştirildiği, bütçedeki aslan payın sermayeye, patronlara, savunma ve güvenlik adı altında çatışma ve savaşa ayrıldığı belirtilen açıklama talepler şöyle sıralandı:

“*Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını istiyoruz!

*Emekçilerin ödediği gelir vergisinin yüzde 10’da sabitlenmesini, açlık sınırı rakamlarının vergiden muaf tutulmasını,

*Tüketilmesi zorunlu mal ve hizmetlerden alınan dolaylı vergilerin kaldırılmasını,

*Verginin harcamalar üzerinden değil kazanç ve servet üzerinden alınmasını,

*Toplanan vergilerin toplum yararı gözetilerek parasız sağlık, eğitim, ulaşım ve kamusal hizmetlere harcanmasını,

*Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini,

*Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmesini,

*Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını,

*Niye ödediğimize anlam veremediğimiz damga vergisi gibi çağdışı vergilerin kaldırılmasını,

*Bütçe süreçlerinin açık, şeffaf ve katılımcı bir anlayışla yürütülmesini talep ediyoruz.”

Basın açıklaması insanca bir yaşam, güvenceli iş, güvenli bir gelecek mücadeleleri için “Vergide Adalet” talebi ve “Halktan Emekten Yana Bütçe” için ileriki günlerde de aynı taleplerle eylem yapılacağı belirtilerek sona erdi.