549. F Oturması: Ufuk Keskin serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 549. F Oturması'nda ağır hasta tutsak Ufuk Keskin'in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Ekim 2022
  • 17:10

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 549. F Oturması’nda ağır hasta tutsak Ufuk Keskin’in serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da şube binası önünde gerçekleştirilen eylemde yapılan açıklamayı yapan İHD İstranbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri şunları söyledi:

“Hapishanelerde yaygın olarak uygulanan tecrit işkencesi,  sadece artan hücre cezalarıyla sınırlı değil, her yönüyle derinleştiriliyor. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen mahpuslar için öngörülen özel infaz rejimi kapsamında uygulanan  tecrit ve keyfi disiplin cezalarıyla ise;  hapishaneler mahpus için mezarda olmaktan farksız hale getiriliyor.  Tecridi ağırlaştıran disiplin cezalarındaki keyfiyet o denli insanlıktan uzaklaşıyor ki, mahpusların birbirine selam vermeleri bile disiplin cezası verilmesine gerekçe yapılıyor. Mahpusların mektuplaşma hakkı engelleniyor, resmi kurumlara yazdıkları dilekçeler gönderilmiyor.  Keyfi mektup ve görüş yasaklarının yanı sıra resmi kurumlara yazılan dilekçelerin gönderilmemesi,  yasal hakların açık ihlali anlamına geliyor.  Ancak  hapishane yönetimleri  devam ettirdikleri bu tutumları ile, “yasa benim” diyerek mahpusu her açıdan yalıtmaya, tecrit etmeye devam ediyor.
Hapishanelerdeki tecrit işkencesi,  hastalıkların oluşumu ve hızla ilerlemesinin de başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Mahpusların tedavi hakkının engellenmesi ise mahpusların yaşamlarını kaybetmelerine neden oluyor.”

Yoleri Şakran 1 Nolu T Tipi Hapishanesi’nde bulunan Ufuk Keskin hakkında ise şunları söyledi:

“Ufuk Keskin, Tip1 diyabet, Çölyak, tüm vücutta rahatsız edici kızarıklık ve kabarcıklarla kendisini gösteren Dermatis Hipotifermis, laktoz alerjisi, bel ve boyun fıtığı, Raynaud Fenomeni, gastrit, toz ve küf alerjisi gibi hastalıkları yanında, diş ve böbrek rahatsızlıkları yaşamaktadır.
1998 yılından bu yana hapishanede tutulan ve 25 yılda 18 hapishaneye sevk edilen Ufuk Keskin'e yeterli bakım ve tedavi sağlanmadığı için hastalıkları hızla ilerlemiş, yaşamını tehdit eder noktaya varmıştır.
Babasının aktarımına göre; Diyabet hastalığı nedeniyle günde 4 kez kan ölçümü yapılıp insülin alması gerekiyor.  Diyabet hastalığı ile Çölyak hastalığında ayrı ayrı diyet beslenme gerekiyor, ancak birbirine zıt beslenme gerektiren bu hastalıklar için doktorunun hazırladığı özel beslenme listesindeki besinler Ufuk’a verilmiyor. Tedavileri aksatılan hastalıkları yanında hastalıklarına bağlı gelişen böbrek sorunları ve diş dökülmesi gibi rahatsızlıkları da Ufuk için ciddi bir sorun haline geldi,  diş sorunları nedeniyle beslenemiyor.”

Babasının anlatımıyla Ufuk Keskin’in tedavisini aksatılıp engellendiğini belirten Yoleri “Ufuk Keskin’e hapishane koşullarında yeterli bakım ve tedavi imkanların sağlanması mümkün olmadığından, hastalıklarının yarattığı ağır engellilik durumu da dikkate alınarak serbest bırakılması, tedavi ve bakımının dışarıda yapılması gerekmektedir” denildi.

Ufuk Keskin’in babası Fahrettin Keskin konuşmasından sonra eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul