Boğaziçi eylemleri 43. gününde

Boğaziçi öğrencileri ve akademisyenleri rektörlük binasına sırtını dönerek nöbet eylemlerini sürdürdü. Direnişle dayanışma da devam ederken 320 Darüşşafakalı eylemleri desteklediklerine dair açıklama yayımladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Şubat 2021
  • 22:15

Boğaziçi Üniversitesi’nde AKP’li Melih Bulu’nun “kayyım rektör” olarak atanmasına karşı özerk-demokratik üniversite ve polis şiddetinin son bulması talepleriyle direniş bugün de eylemlerle sürdü. 

Boğaziçi öğrencileri ve akademisyenleri bir araya geldi

Üniversitede eylemler saat 12.00’de kampüs içinde nöbetle başladı. Eylem programı çerçevesinde saat 13.30’da ‘Rektörüm sensin Quiz’ yapıldı. Diğer yandan her gün rektörlük binası önünde bir araya gelen akademisyenler, alkışlar eşliğinde sırtlarını rektörlüğe karşı dönerek nöbet tuttu ve açıklama yaptı.

Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren güvenlik amirini anan akademisyenler, kayyım rektör atamasını kabul etmediklerini bir kez daha ilan etti. Bulu’nun istifa talebini yineleyen akademisyenler, gözaltı-tutuklama terörünün, polis ablukasının son bulmasını ve üniversite bileşenlerinin katıldığı seçimlerle rektörün belirlenmesini istediklerini vurguladı. Akademisyenler “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” diyerek talepleri kabul edilene kadar mücadele edeceklerinin altını çizdi.

Öte yandan “Bogaziçili Fizikçiler”, kayyım rektöre yardımcılık görevini kabul eden bölüm hocası Mehmet Naci İnci’ye açık mektup yayımladı. İnci’nin bu görevi kabul etmesinin “liyakatini boşa çıkardığı” belirtilen açıklamada, “makamanızı tanımıyoruz” denilerek İnci’nin de istifa etmesi istendi.

320 Darüşşafakalıdan destek

Direnişle dayanışma açıklamalarından biri de bugün Darüşşafakalılardan geldi. Darüşşafaka’da eğitim görmüş 320 kişinin imzasıyla yayımlanan bildiride, direnişe şöyle sahip çıkıldı:

“Darüşşafaka’da özgür ve çağdaş  bir eğitim almış, bilimin yol göstericiliğine inanan bizler, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyelerinin bir ayı geçen bir zamandır adil  ve hakkaniyetli olmayan ‘kayyum’ rektör atamasını demokratik haklarını kullanarak protesto etmelerini haklı buluyor ve onları destekliyoruz.”

Birçok ülkede Boğaziçi direnişi ile dayanışma eylemleri sürerken, hafta sonunda Washington, Los Angeles, Toronto, Heidelberg, Göteborg, Malmö, Milan ve Oslo’nun aralarında olduğu pek çok kentte eylemler yapıldı.