Boğaziçi direnişinde 47. gün

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve akademisyenlerinin “özerk-demokratik üniversite” mücadelesi, eylemler ve diğer üniversitelerden desteklerle sürüyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Şubat 2021
  • 20:39

Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyım rektör Melih Bulu, bugün de öğrenciler ve akademisyenler tarafından çeşitli eylemlerle protesto edildi.  

Akademisyenler yeni atamaları protesto etti

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri sırtlarını rektörlük binasına karşı dönerek kayyım rektörü protesto etti. Akademisyenler adına yapılan açıklamada kampüsün ve Hisarüstü Mahallesi’nin polis ablukası altında olduğu ifade edilirken, bu ablukanın derhal kaldırılması talep edildi. “Üniversitemize yönelik gayrimeşru rektör atamasıyla başlayan siyasi saldırı tam 7 haftadır hız kesmeden devam ediyor” diyen akademisyenler, son olarak da Hukuk Fakültesi Dekanı atandığına değinerek şunları ifade etti: 

“Üniversite iradesi hiçe sayılarak, usul ve teamüller çiğnenerek iki yeni fakülte açılmasının üzerinden 2 hafta geçti. Bu hafta da yine teamüllerimize aykırı olarak, Hukuk Fakültesi Dekanının bizlerce seçilmeden, bilgi ve görüşümüz alınmadan atandığını medyadan öğrendik. 

“YÖĶ başkanı bu atamayı tam da ‘Akademideki atamalara ilişkin şikayetlerin ancak şeffaflık ve liyakati önceleyerek çözülebileceği’ açıklamasını yaptığı gün gerçekleştirdi. Bu nasıl bir şeffaflık ilkesidir ki Hukuk Fakültesine bir dekan atandığını, Boğaziçi öğretim üyeleri atamanın gerçekleşmesinden bir hafta sonra resmî olarak öğreniyor! Bu nasıl bir liyakat ilkesidir ki Boğaziçi Üniversitesi’nin akademik kıstaslarını hiçbir şekilde karşılamayan bir kişi dekan olarak kurumumuza atanabiliyor!”

Bu atamanın da kabul edilmediği vurgulanan açıklama, dayanışma ve destekler selamlandıktan sonra “özerk-demokratik üniversite” mücadelesinin süreceği vurgusuyla talepler sıralanarak son buldu.

Öğrenciler: Hepinizi göndereceğiz

Öğlen 12.00’de nöbete başlayan öğrencilerin bugünkü programı çerçevesinde Alex Callinicos ile “The age of catastrophe and revolt” başlıklı açık ders yapıldı. Devamında ise saat 18.00’de Boğaziçi yurtdışı mezunları ile online öğrenci buluşması gerçekleştirildi. 

Saat 19.30’da nöbetlerini bitiren öğrenciler basın açıklaması yaptı. “Gücümüz yerinde, yüreğimiz yetiyor, Melih’i de hepinizi de göndereceğiz” başlıklı açıklamada direnişin 4 Ocak gününden bu yana Türkiye’nin dört bir yanında büyüyerek sürdüğü belirtildi. Devletin polisiyle, medyasıyla ilk günden bugüne saldırılarına devam ettiğine dikkat çekilerek, birlik ve mücadeleyi yükseltme vurgusu yapıldı. Hala da tutuklu bulunan ve ev hapsinde olan öğrenciler hatırlatılarak, onların derhal serbest bırakılması istendi. 

Özyeğin akademisyenleri ve Alman Lisesi mezunlarından destek

Boğaziçi Üniversitesi eylemlerine destek kapsamında bugün de Özyeğin Üniversitesi’nden akademisyenler direnişi selamladı. Kayyım rektör atamasını kabul etmedikleri, üniversitelerde söz, yetki, karar hakkının üniversitenin asıl bileşenlerinin olması gerektiği ifade edilen açıklamada, alınan bu karardan derhal vazgeçilmesi ve hapiste olan öğrencilerin derhal serbest bırakılması talep edildi. 

Diğer yandan İstanbul Alman Lisesi mezunları da bir açıklama yayınlayarak direnişin yanında olduklarını bildirdi. Açıklamada polis şiddeti ve usulsüzce rektör atanması protesto edildi. Tutuklanan öğrencilerin derhal serbest bırakılması talep edildi.