Meclis’e sunulan “2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi”nde Sağlık Bakanlığı’na öngörülen bütçe 77 milyar 615 milyon 519 bin TL oldu. Geçen yıl 58 milyar 875 milyon 829 bin TL olan bakanlığın bütçesinde 2021 yılında 18 milyar 739 milyon 690 bin TL artış gerçekleşti. Bakanlığın bütçe ayırdığı kalemler içerisine pandemiye dair ayrı bir başlığın yer almaması dikkat çekerken, salgınla mücadelenin önemli bir ayağı olan “Koruyucu Sağlık” kalemine ise 2021 yılı için 19 milyar 48 milyon 950 bin TL öngörüldü. Bakanlığın en çok ödenek ayırdığı kalem ise 54 milyar 633 milyon 632 bin TL ile “Tedavi Edici Sağlık” kalemi oldu. Bakanlığın 2021 yılı bütçesi için “Bağımlılıkla Mücadele” kalemine 1 milyar 685 milyon 311 bin TL ve “Yönetim ve Destek Programı” kalemine ise 2 milyar 21 milyon 477 bin TL ödenek ayrıldı.
Program dışı giderlerde iki kat artış
Mezopotamya Ajansı’ndan Zemo Ağgöz’ün haberine göre nerelere aktarıldığı belli olmayan bakanlığın “Program dışı giderlerinin” iki kat arttığı dikkat çekti. Geçen yıl 120 milyon 412 bin TL olan bakanlığın program dışı giderleri, 2021 yılı için 226 milyon 149 bin TL olarak belirlendi.
Geçici süreli çalışan giderinde ciddi artış
Bakanlığın bütçesinde dikkat çeken bir diğer nokta ise personel giderleri için ayrılan ödeneklerdeki artış. Sağlık meslek örgütlerinin “güvencesiz istihdam” diyerek karşı çıktıkları geçici süreli çalışan giderleri için 1 milyon 872 bin TL olan ödenek, 2021 yılı için 6 milyon 321 bin TL olarak öngörüldü. Bakanlığın geçen yıl 5 milyar 375 milyon 159 bin TL olan sözleşmeli personel giderleri de 2021 yılı için 8 milyar 601 milyon 182 bin TL olarak öngörüldü.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, bakanlığın 2021 yılı bütçesini değerlendirdi.
'Pandemiye uygun olması gerekirdi'
Söz konusu bütçenin yetersiz olduğunu belirten Ötken, “Diğer yandan pandemi önemli bir konu olarak geçen yıldan beri gündemimizde ve en az birkaç yıl daha devam edecek. Bu nedenle bütçeyi oluştururken özellikle pandemiye uygun bir hale getirilmesi gerekirdi. Ancak incelediğimiz kadarıyla böyle bir durum yok” dedi.
Pandemiyle mücadelede koruyucu sağlık hizmetinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Ötken, “Ancak koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan payın genel bütçe içindeki oranı oldukça düşük. Bizim en fazla itirazımız zaten bu noktada. Kamusal ve koruyucu sağlık hizmetleri çok önemli. Ancak o şekilde toplumun sağlığı daha iyi sağlanabilir” ifadelerini kullandı.
En çok pay koruyucu sağlığa ayrılmalıydı
Koruyucu sağlık hizmetine ayrılan payın önceki yıllarda da az olduğuna değinen Ötken, “Bu önceki yıllarda tolere edilebilirdi ama bu süreçte çok da kabul edilecek bir durum değil. Pandemi bize aslında birtakım değerlerin değişmesi gerektiğini söylemesine rağmen, yine eski tutumumuzda, eski bütçede devam ediyoruz. Bu bütçe, pandemiyle yeterli mücadele edebileceğimizi ne yazık ki göstermiyor. Bu bütçe içerisinde koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan pay artırılmalı. Ancak böyle olduğu zaman daha iyi bir sağlık hizmeti sunabiliriz” diye belirti.
Bakanlığın bütçesinde pandemiye dair ayrı bir başlığın olmadığına da vurgu yapan Ötken, “Belki koruyucu ve aile hekimi sisteminin içine koymuşlar ama mutlaka ayrı bir başlık altında almak lazımdı” şeklinde konuştu.