“Besleme tetikçiler”in ahlakı

Türkiye’de saray rejiminden beslenen bir ‘medya ordusu’ var. Bunlar ne değer ne kural ne yasa ne ahlak tanırlar.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Temmuz 2020
  • 17:39

Türkiye’de saray rejiminden beslenen bir ‘medya ordusu’ var. Bunlar ne değer ne kural ne yasa ne ahlak tanırlar. Yapısal olarak ‘değerlerden arınmış’ haldeler. Zira ‘besleme medya’ tanımı, besleyenin borazanı-tetikçisi olmayı zorunlu kılar. İmkanları sınırlı sol-sosyalist basın bir yana bırakılırsa, birkaç kanal ile birkaç gazete dışında Türkiye medyası bu haldedir.

Bu için medya ordusu genelde “yandaş” tanımı yapılıyor. Belirtmek gerekiyor ki, bu tanım çok hafif kalıyor. Zira misyonları yandaşlıktan ötedir. Pratikleriyle tam bir “tetikçiler güruhu” olduklarını her gün yeninden ispatlıyorlar. Burjuvazinin medyası elbette her zaman yalan-uydurma-çarpıtma-provokasyon, gerçekleri tersyüz etme çizisinde yayın yapar. Yine de hiçbir zaman tetikçiliği bu kadar pervasız bu kadar istikrarlı yapmamıştı. Tek merkezden emir alan bu beslemeler, tam ‘linççi güruh’ psikolojisiyle hareket ediyorlar. Her biri beslendiği saraya daha çok sadık olduğunu ispatlamak için çırpınıyor. Öyle ki, bezen birbirlerine de aynı üslupla saldırıyorlar. “Kim daha reisçi” diye yarışırken, her biri ötekinin iğrençliğini teşhir edebiliyor.

***

Kokuşmuş AKP-MHP rejiminin beka sorunu derinleşiyor. Her yeni kamuoyu yoklaması oylarındaki düşüşün devam ettiğini gösteren verileri gözler önüne seriyor. Ekonomik çöküş, artan işsizlik, emekçilerin sefalete mahkum edilmesi bir girdap gibi milyonları için çekiyor. Biriken sorunlara çözüm üretmekten aciz olan rejim, zorbalıkla ayakta kalmaya çalışıyor.

Bu ortamda zorbalık bir kez daha sosyal medyayı menziline aldı. AKP şefi, daha önce gelen tepkilerden dolayı yayından kaldırdığı bir twitt mesajını yeninden yayınladı. Sosyal medyaya saldıran bu mesajın yayınlanması besleme medyayı harekete geçirdi. Tetikçiler görev başına geçip, sosyal medyayı yaylım ateşine tuttular.

Sabah’ından Türkiye’sine, Yeni Şafak’ından Akşam’ına, Aydınlık’tan Akit’e… Bilumum besleme, yandaş, tetikçiler aynı telden manşetlerle AKP şefinin sosyal medyaya hücumuna katıldılar. Bazıları ‘ahlak’tan dem vurdular. Ama esas vurgu, beslendikleri rejime sosyal medyadan eleştiri yapanlara küfür-hakaret-tehdit yönündeydi.

Bu medya, Perinçekçi güruh (bu güruhun Aydınlık adlı gazetesi de Akit’le aynı lağımda buluştu) tarafından desteklenen AKP-MHP rejiminin aynasıdır. Rejimle iğrençlikte yarışıyor. Ne de olsa ondan besleniyorlar. Kimi zaman kraldan da kralcı oluyorlar. Sosyal medya söz konusu olduğunda ise daha bir kinle saldırıyorlar. Zira besleme-tetikçi olduklarını toplumun büyük çoğunluğu artık biliyor. Bundan dolayı ne izliyor ne okuyor. Gerçekleri öğrenmek için sosyal medyaya bakıyor. Dolayısıyla sosyal medya kullanıcılarına saldırırken, kendi itibarsızlıklarının hıncını da çıkarmaya çalışıyorlar. Ne ki, beslendikleri rejim çökünce, onlar da tarihin çöplüğündeki yerlerini alacaklar.