Bebek ölümlerine karşı eylemler sürüyor

Birçok kentte bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden olan “Yenidoğan Çetesi”ne ilişkin eylemler yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Ekim 2024
  • 21:00

Birçok kentte bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden olan “Yenidoğan Çetesi”ne ilişkin eylem yapıldı.

Eskişehir Bilecik Tabip Odası (EBTO) İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. 

Açıklamada konuşan EBTO Başkanı Nazan Aksaray, toplumsal çürümeye dikkat çekti. Aksaray, “Mevcut iktidar, sağlığı bir hak olmaktan çıkarmış, alınır-satılır meta haline çevirmiş, vahşi piyasa koşullarına teslim etmiş, bunun adına da sağlıkta dönüşüm demiştir” dedi. 

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz şunları ifade etti:

Yenidoğan Çetesi olayı, sağlıkta piyasacı dönüşümün vahim sonuçlarından birisidir. Buzdağının görünür hale gelen kısmıdır. Her an benzer haberleri duyabiliriz. Çözüm ise kamucu, eşit, ulaşılabilir, ücretsiz, nitelikli bir sağlık sistemindedir” dedi. “Yenidoğan çetesinin” yaptığının insanlıkla bağdaşmayacağının altını çizen Polatöz, “Halkın eşit, ulaşabilir, ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmeti alabilmesi için; koruyucu hekimliğin ve birinci basamağın güçlendirildiği, sağlık emekçilerinin iyi koşullarda güvenli ve güvenceli çalışabildiği, verilen hizmetin sayısının değil, niteliğinin ve topluma katkısının değerlendirildiği bir sağlık sisteminin hayata geçirilmesidir.”

SES Batman Şubesi ile Batman Tabip Odası “Sağlıkta ticaret ölüm demektir” sloganıyla Yılmaz Güney Parkı’nda açıklama yaptı. Batman Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Gündoğdu, çetenin bürokratlarla ilişkilerine değinerek şunları ifade etti:

“Bu olayın münferit olmadığı gerek kamu ve gerekse özel hastanelerde benzer yolsuzlukların olduğu konuşuluyor. Bu olayda sorumluluğu bulunan kişilerin/kurumların yapılacak yargılama sonucunda hak ettikleri cezalar üst sınırdan verilmelidir. Fedakârca çalışan sağlık çalışanlarının tamamını töhmet altında bırakacak değerlendirmelerden uzak durulmalıdır. En yetkili kişilerin ağzından sağlık çalışanları sahiplenilmelidir. Bu gibi olayların yaşanmaması için uygulanmakta olan ve sağlığı piyasa dinamiklerine terk eden, özelleştirmeyi amaçlayan ve kar amacı güden politikalar terk edilmelidir.”

Kaldıraç üyeleri İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi.

ESP üyeleri İstanbul Avcılar’da eylem yaptı.

Eski Sağlık Bakanının sahibi olduğu önünde Avcılar Hospital önünde yapılan eylemde “Sağlıkça ticaret, soygun ve ölüm demektir. Herkese eşit parasız, nitelikli sağlık şarttır” denildi.

Sancaktepe Yerel Demokrasi Meclisi’nin çağrısıyla Sarıgazi Demokrasi Caddesi’nde eylem yapıldı ve “Hasta müşteri olursa bebekler ölür” denildi.

Muğla'da ise Bodrum Emek ve Demokrasi Güçleri Yenidoğan Çetesinde ismi geçen Reyap Hastanesi inşaatının şantiyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Eşit ücretsiz nitelikli sağlık" "Sağlık bakanı istifa", "Sağlıkta pazarlık ölüm demektir", "Parasız dağlık parasız eğitim" ve "Sağlık haktır satılamaz" sloganları atılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı.