AYM’den hak ihlali kararı

AYM, kamu görevlisi Sinan Ok’a katıldığı açıklama nedeniyle disiplin cezası verilmesiyle, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Şubat 2024
  • 18:30

Anayasa Mahkemesi kamu görevlisi Sinan Ok’a 2015’te katıldığı bir basın açıklaması nedeniyle disiplin cezası verilmesiyle, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

AYM, o dönemde İŞKUR’da istihdam uzmanı çalışan Büro Emekçileri Sendikası (BES) üye ve iş yeri temsilcisi Sinan Ok’un başvurusunu değerlendirdi.

KESK’in çağrısıyla 3 Ağustos 2015’te, memur maaşı toplu sözleşmesinin görüşüleceği ÇSGB’na kadar yapılacak yürüyüş polis tarafından engellenmiş ve Sinan Ok gözaltına alınmıştı. İfadesi alınan Ok, serbest bırakılması üzerine ÇSGB önünde yapılan basın açıklamasına yetişmişti. Ancak gözaltı işlemi İŞKUR’a bildirilmiş ve Sinan Ok’a “toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet” ve “polise mukavemet” suçlamasıyla uyarı cezası verilmişti.

Disiplin cezasının iptali için mahkemeye başvuran Ok’un itirazı reddedilmiş, Ok’un başvurduğu istinaf mahkemesi de ilk derece mahkemesinin kararını usul ve hukuka uygun bulmuştu. Sinan Ok, bunun üzerine AYM’ye başvurmuştu.

Başvuruyu değerlendiren AYM dairesi, Sinan Ok’un sendikasının çağrısıyla, memur zammı gibi doğrudan kendisini ilgilendiren bir konuda gösteri yürüyüşüne katıldığını hatırlattı. Kanunda memuriyetin ağırbaşlılıkla ilişkilendirilerek, kamu görevlisinin ciddi, ölçülü ve olgun olmasının hedeflendiğini ancak bunun kişinin kendisini sansürlemesi anlamına gelmeyeceğini belirten AYM, gösteri yürüyüşünün de bireylerin ortak fikirlerini birlikte savunmak ve duyurmak adına temel bir araç olduğunu değerlendirdi.

Gösteri yürüyüşünün engellenmesinin ve Ok’a yönelik disiplin cezasında, eylemin “memuriyet vakarına aykırı davranış” olarak değerlendirilmesinin zorunlu toplumsal bir ihtiyaca karşı geldiğinin gerekçelendirilemediğine hükmeden AYM, Anayasa’nın 34. Maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

AYM, Ok’un manevi tazminat talebini de kısmen kabul etti. Yüksek Mahkeme, hak ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılması için dosyanın Ankara 16. İdare Mahkemesine gönderilmesine ve başvurucu Sinan Ok’a 18 bin TL maddi tazminat ödenmesine hükmetti. 16 Kasım 2023'te oy birliği ile alınan karar, 20 Şubat’ta Resmi Gazete'de yayımlandı.