AYM: Birgül Mızrak'a işkence yapıldı

Birgül Mızrak'a 2018 yılında gözaltında işkence yapıldığını tespit eden AYM, polisler hakkında yeniden soruşturma yürütülmesi kararı aldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Mart 2024
  • 12:30

Birgül Mızrak 2018 yılında gözaltına alındı ve 8 gün boyunca işkenceye maruz kaldı. Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB), müvekkillerine işkence yapan polisler hakkında şikayette bulundu ancak takipsizlik kararı verildi.

EHB, konuyu Anayasa Mahkemesine taşıdı. AYM, Mızrak'a işkence yapıldığını tespit ederek, polisler hakkında soruşturma yürütülmesi için kararın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine hükmetti. AYM ayrıca, Mızrak'a 20 bin TL tazminat ödenmesi kararı verdi.

ETHA’da yer alan habere göre gözaltına alındığı anda başlayarak, gözaltında kaldığı 8 gün boyunca sistematik işkenceye maruz kalan Mızrak, işkenceci polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi. Mızrak ve avukatlarının karara itirazı, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildi. Mızrak, işkence suçunu 19 Şubat 2020 tarihinde Anayasa Mahkemesine (AYM) taşıdı. AYM, başvuruyu 2 Kasım 2023 tarihinde karara bağladı.

İşkencenin doktor raporlarıyla belgeli olduğuna işaret eden AYM kararında şu ifadelere yer verildi:

“Somut olay bir bütün olarak ele alındığında eylemin insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele olarak nitelendirilmesi mümkün görülmüştür.
Bireyin bir devlet görevlisi tarafından hukuka aykırı olarak ve Anayasa'nın 17. maddesini ihlal eder biçimde bir muameleye tabi tutulduğuna ilişkin savunulabilir bir iddiasının bulunması hâlinde sorumluların belirlenmesini ve gerekirse cezalandırılmasını sağlamaya elverişli, etkili bir soruşturmanın yapılması gerekir.”

Soruşturma aşamasında, Mızrak'a işkence yapan polislerin kimliklerinin tespit edilmediği, ifadelerinin alınmadığı, tutanaklara dayanılarak kararı varıldığını belirten AYM polisler hakkında yeniden soruşturma başlatılması kararı aldı. AYM kararında, “ihlal kararında belirtilen ilkelere uygun yeni bir karar verilmesi” gerektiği de vurgulandı.

AYM, Mızrak'a 20 bin TL manevi tazminat ödenmesi de hükmetti.