Anayasa Mahkemesi, Diyarbakır’da yaşanan asker şiddetine dair hazırlanan raporun haberleştirilmesi üzerine Mezopotamya Ajansı (MA) sitesine getirilen erişim engelini "düşünce ve ifade özgürlüğü ihlali" olarak gördü.
Raporun, MA'nın “http://www.mezopotamyaajansi31.com” adresinde yayınlanmasının ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı idari tedbir olarak siteye erişim engelli kararı aldı.
Karar, Diyarbakır 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından kabul edildi. Amed Barosu’nun, erişim engelinin Anayasa'da tanımlanan "düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlali olduğu ve erişim engelli kararının kaldırılması" talebiyle 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği kararına yaptığı itiraz da reddedildi. Ret kararı ardından Amed Barosu, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı. Baro adına avukat Mehdi Özdemir AYM’ye başvuru yaptı. Başvuruda, hem idarenin erişimin engellenmesine veya içeriğin çıkarılmasına ilişkin kararlarında hem de sulh ceza hâkimliklerinin onaylama ve onaylama kararına itirazın reddi kararlarında söz konusu tedbirin hangi amaçla alındığına dair somut hiçbir gerekçe ortaya konulamadığı, itiraz makamına sundukları hiçbir esaslı iddialarının değerlendirilmediği belirtilerek, "düşünce ve özgürlüklerinin" ihlal edildiği belirtildi.
Başvuruyu inceleyen AYM, erişim engelinin başvurucunun düşünce ve ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine karar verdi. Erişim engellinin kaldırılması için dosyanın, kararı alan Diyarbakır 3'ün Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilmesine karar veren AYM, başvurucuya manevi tazminat ödenmesi kararı da verdi.