Avcılar’da Emeğin Kurtuluşu İşçi Okulu’nun ilk dersi “İlkel ve köleci toplum” konusu işlendi. Derse toplumlar tarihinin sınıf mücadelesi açısından anlamı ve önemi vurgulanarak başlandı. İlkel toplulukların oluşumu, dillerin ortaya çıkışı, avcı toplayıcılık ve köle ekonomisi, kadın cinsinin tarihsel yenilgisi ve tarımın kullanılmaya başlanması ve devletin ortaya çıkışı konuları işlendi.
İlk insan topluluklarının ortaya çıkışı ile birlikte “avcı toplayıcı” ekonomi biçimi ve bu ekonomiye dayanan toplumsal ilişkiler anlatıldı. Sunumda taş çağı boyunca yaklaşık 2.5 milyon yıllık süreçte, insanların ateşi bulması ve taşları yontarak ve uçlarını sivrilterek onlardan ilkel av aletlerini geliştirdikleri ve bu aletlerle hayvanları avladıkları anlatıldı. Madenlerin bulunması ile birlikte, bakır, tunç ve demir kullanılmaya başlandı. Madenlerin kullanılmaya başlanması ile birlikte aletlerin gelişimi de hızlanmış oldu.
Sunumda bu döneme ilişkin şunlar ifade edildi:
“Avcılık ve toplayıcılığın artık insan yaşamında yeterli bir kaynak oluşturamaması yavaş yavaş tarımın ortaya çıkışını da sağlamış oldu. Tarımın ortaya çıkması ile birlikte, üretim araçları, avcı toplayıcı döneme göre görece daha hızlı bir şekilde gelişmeye ve dönüşmeye başladı.”
Sunumun devamında Engels’in “Üretim araçlarının gelişmesi ve üretilen artı değere el konulması sınıflı toplumları oluşturdu” belirlemesi vurgulandı. Tarımın gelişmesi ile yerleşik hayata da geçen insan topluluklarının artık yeni toplumsal biçim olan “köleci toplum ve köle ekonomisi” sürecine evrildiği ifade edildi. Devletin ortaya çıkış süreci aktarılırken şunlar vurgulandı:
“Köleci toplum ekonomisi “köle-insan” insan emeğinin sömürüsü üzerine kurulu bir toplumsal sistemdir. Köle sahipleri ve köleler arasındaki bu üretim ilişkisi köleci toplumun temel ekonomik ilişkisini oluşturdu.”
Devletin ortaya çıkışı, kanunların oluşması vb üzerine “Hammurabi Kanunları”nın da ortaya çıkışı örneklendirilen sunumun ardından soru cevap bölümüne geçildi ve ders bitirildi.
Kızıl Bayrak / Avcılar