Antep’te mültecilerle dayanışma eylemi: “Yaşasın halkların kardeşliği”

Gaziantep Emek ve Demokrasi Güçleri, gerçekleştirdiği mültecilerle dayanışma eyleminde yaşanan sorunların ancak her ulustan işçilerin birlikteliğiyle aşılabileceğini vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Haziran 2022
  • 21:30

Gaziantep Emek ve Demokrasi Güçleri, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla Yeşilsu'da basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen okudu. Yoksulluk ve sefalet derinleştikçe, ırkçı kışkırtmaların da etkisiyle göçmenlere yönelik düşmanlığın da arttığına dikkat çeken Türkmen, yoksulluğun asıl sorumlusu olanlara yönelmesi gereken öfkenin mültecilere yöneldiğini bunun sebebinin de ırkçı çevrelerin özel gayretleriyle olduğunu söyledi. Türkmen şöyle devam etti:

“Bugün yaşanan yoksulluğun sorumlusu, savaş yüzünden ülkesinden kaçmak zorunda kalmış mülteciler değildir. Bugün yaşadığımız yoksulluğun sorumlusu, halkın ve ülkenin birikimlerini kendi cebine, sermayedarların, 'beşli çete'lerin cebine aktaran siyasi iktidar ve onların temsil ettiği sermaye sınıfıdır. Bugün ülkemizdeki göç sorunun sebebi mülteciler değildir. Bu göçün sebebi, Suriye'yi, Irak'ı, Ukrayna'yı kan gölüne çeviren, bu ülkelerin zenginliklerine göz diken, egemenlik alanlarını genişletmek isteyen emperyalistler ve onların işbirlikçisi bölge gericilikleridir.”

“Burjuva muhalefeti de sorumlu”

AKP'nin yayılmacı dış politikasına ve savaş politikalarına olur veren ve göçmen düşmanlığını kışkırtan burjuva muhalefetinin de AKP-MHP hükümeti kadar sorumlu olduğunu belirten Türkmen, “Göç ve göçmen sorununun çözümü bugün propaganda edildiği gibi 'Zafer Turizm'le veya 'Davul zurna ile ülkelerine göndereceğiz' tutumu değildir” ifadelerini kullandı.

Türkmen, çözüm için yapılması gerekenleri sıraladığı açıklamada şunları ifade etti:

“* Türkiye'de göçmen ve mülteciler de dahil olmak üzere herkes için kayıt dışı sigortasız ve güvencesiz çalışma son bulmalıdır. Mültecilerin en yaygın biçimde sigortasız, düşük ücretle ve son derece ağır koşullarda çalıştırıldığı kentlerden biri de Gaziantep'tir. Patronların tek taraflı başvurabildiği çalışma izni uygulaması sonlandırılmalıdır. Türkiye'de çoğu çocuk 2 milyon mülteci ve göçmen işçi çok ağır koşullarda sömürülmektedir. Buna karşılık bütün ülke genelinde çalışma izni olan Suriyeli işçilerin sayısı 38 bin civarındadır. Göçmen ve mülteci işçilerin yerli işçiler ile aynı sendikada örgütlenmesinin, toplu sözleşme ve grev yapabilmelerinin önü açılmalıdır. Çünkü onlar Türkiye işçi sınıfının bir parçasıdır. Sermaye rekabeti kışkırtırken, işçiler birliği ve ortak mücadeleyi esas almalıdır.   

* Mülteci kadınlar ve çocuklar en ilkel biçimleriyle cinsel istismara maruz kalmaktadır. Mülteci kadınların yaygın şekilde tacize ve cinsel saldırıya uğradığı Türkiye'nin batısından doğusuna bir gerçeklik olduğu ve bu tür sorunların en çok yaşandığı kentlerden birinin de Antep olduğu bilinmektedir.  Mülteci kadınlar, LGBTİ+'lar ve çocuklar İstanbul Sözleşmesi referans alınarak erkek şiddetine karşı korunmalıdır. 

* AKP-MHP, cihatçı çeteler için Türkiye'yi cephe arkası olarak kullandırma faaliyetinden vazgeçmelidir. Savaş suçları başta olmak üzere insanlık suçlarına bulaşmış kişileri uluslararası yargıya teslim edecek bir mekanizma oluşturulmalıdır. Göçmen kaçakçıları ve devlet içindeki uzantıları için ağır cezai düzenlemeler yapılmalıdır. Sınır ötesi operasyon vb. gerekçelerle cihatçı çete mensuplarına vatandaşlık ve çeşitli imtiyazlar verilme uygulaması sonlandırılmalı, cihatçı çeteler derhal dağıtılmalıdır.” 

Türkmen son olarak şunları söyledi:

“Suriye, Irak, Afganistan'dan gelen sığınmacı nüfusun çok büyük çoğunluğu işçilik yapmaktadır. Irkçılığın önüne geçmek, kardeşçe yaşamanın koşullarını yaratmak, kazandığımız hak ve özgürlüklere sahip çıkmak, hayat pahalılığının, yoksulluğun, açlığın önüne geçmek, insanca yaşanacak bir ücret, insanca yaşama koşulları ancak Türk, Kürt, Arap her ulustan işçilerin, emekçilerin birlikte mücadelesiyle mümkündür.”