“Antalya çok hızlı ve hormonlu büyüdü”

Krizi itiraf eden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin “Antalya çok hızlı ve hormonlu büyüdü. Yerli ve yabancı için yol haritası bile yok” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Temmuz 2020
  • 19:46

AKP-MHP iktidarı sermayenin çıkarları uğruna “normalleşme” ilan edip “ekonomi toparlanıyor” manipülasyonları yapsa da krizin etkisi sürüyor. Krizin devam edeceğine dair göstergelerle birlikte sermayedarlardan itiraflar geliyor.

Türkiye kapitalizmi açısından önemli bir yer tutan turizmdeki krize dair bir itiraf da Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin’den geldi.

“Antalya’da 1 milyona yakın istihdam var. Bunun 250 bini turizm çalışanı” diyen Çetin “Antalya ekonomisi için yüzde 23 küçülme bekleniyor” ifadelerini kullandı. 

“ATSO krizlere karşı tecrübeli. Türkiye'nin de kriz tecrübesi var” hamaset faslından sonra Antalyalı sermayedar, turizm sektörünün yapısal ve güncel sorunlarını “Antalya çok hızlı ve hormonlu büyüdü. Yerli ve yabancı için yol haritası bile yok” diye sıraladı.

Dünya gazetesinin haberine göre, “Bu günler iyi günlerimiz. Aralıkta bizi sıkıntılı günler bekliyor” vurgusuyla şu ifadeleri kullandı:

“Esas sıkıntı gelecek turistte ve yıkıcı rekabetten fiyatların düşmesinde. 2014’de kişi başı turizm geliri 76 dolardı. 2016’da 35-40 dolarla gerilemişti. Şimdi yıkıcı rekabet var. Borcu olan, kredi ödeyen oteller 12-13-15-20 dolara her şey dahil oda satıyor. Geçen yıl 40-45 dolardı. Bu yıl 20 dolara çekerseniz gelecek yıl tur şirketine 45 dolar diyemezsiniz. Otel sayısında da planlı olmalıydık. Tur operatörleri, turizmciler sıkıntılı. Asıl bizi olumsuz etkileyecek olan ciro ve fiyat kaybı olacak. Antalya için geceleri uykularım kaçıyor. Nakit akışımızı bugünden planlamamız lazım. Aldığımız krediler, ertelemelerin ödemeleri 10’uncu ayda başlayacak. Antalya ekonomisinde 25-30 milyar dolar gelir kaybı olacak. Bu günler iyi günlerimiz. Aralıkta bizi sıkıntılı günler bekliyor. Bu fiyatlarla çok iyiye gidemeyiz.”