Şehir Hastanesi’nde 36 saat nöbetten sonra trafik kazasında yaşamını yitiren sağlık emekçisi Dr. Rümeysa Berin Şen için ATO, ATO Asistan Hekim ve Genç Uzman Komisyonu tarafından anma yapıldı. Anma eylemi görevi başında yaşamını yitiren sağlık emekçileri adına yapılan saygı duruşu ile başladı.
Kadın doğum uzmanı olarak çalışan Şen’in aslında bir kaza gibi görünen cinayetten dolayı yaşamını yitirdiği belirtildi. Açıklamada sağlık emekçilerinin yoğun çalışma koşullarına değinilerek şunlar ifade edildi:
“Türkiye geneli sağlık hizmetlerine artan talep karşısında sağlık çalışanlarının yoğunluğu arttı. Sağlık Bakanlığı hastanelerine yapılan başvuru sayısı 2001 yılında 64 bin iken ‘Sağlıkta Dönüşüm’ programı sonrası bu rakam 2019 yılında 387 bine yükseldi. Pandemi ile de beraber sağlık çalışanlarının iş yükü artarak sağlık çalışanlarının yaşamları tükenme noktasına geldi. İktidar sağlık hizmetlerinin faturasını sağlık çalışanlarına çıkarıyor. Bir hekim birden fazla kliniğe bakmak zorunda bırakılıyor. Asistan hekimlerin en temel sorunlarından biri 36 saat çalışma, günaşırı nöbetledir. Bir devlet memuru ayda ortalama 168 saat mesai yaparken sağlık çalışanları 360 saat mesai yapıyor ve uykulu bir şekilde ameliyata giriyor. Daha önce de bu sorunlar ile ilgili birçok kez tepki dile getirilmiş olmasına rağmen herhangi bir düzeltme yapılmamıştır. Bu düzenin böyle gitmeyeceğini, bu düzeni kabul etmeyeceğimizi bir kez daha dile getiriyoruz, artık yeter diyoruz. Bir arkadaşımızı daha kaybetmeye tahammülümüz yok. Uzmanlık eğitimi almak için geldiğimiz kliniklerde asıl görevimiz eğitimdir. Nitelikli eğitim istiyoruz. Yataklı kurum yönetmeliğinde değişime gidilerek nöbet ertesi izin hakkının ücret kesintisi olmaksızın önkoşulsuz verilmesini istiyoruz.”
Ardından bir uzman doktor konuşma gerçekleştirerek asistan hekimlerin sorunlarını dile getirdi. Asistan hekimin sonrasında TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut bir konuşma yaptı. Bulut “Sözün bittiği yerdeyiz, önlemler alınmadığı için bu bir cinayettir” dedi.
SES Genel Merkez Başkanı Hüsnü Yıldırım da bir konuşma yaptı. Yıldırım, Sağlık Bakanlığı’nın sağlık çalışanları ile ilgili sürekli bilgilendirildiği fakat önlem alınmadığını belirtti.
Eylemde “asistan hekimler köle değildir”, “çalışırken ölmek istemiyoruz”, “Asistan hekim köle değildir”, “yaşamak yaşatmak istiyoruz” sloganları atıldı.
Birçok sağlık çalışanının ve parti temsilcilerinin yaptığı konuşmanın ardından eylem sonlandırıldı.
Kızıl Bayrak / Ankara