Anadil Günü vesilesiyle 14 dil kurumu ve dergisi ortak yazılı açıklama yayınladı.
Depreme değinilen açıklamada iktidarın bölgedeki yaklaşımı üzerine şunlar ifade edildi:
“Demografik yapısını değiştirmek istediği kentlerde asimilasyonu daha da artıracaktır. Dolasıyla depremzedeleri diğer Kürt şehirleri veya yakın şehirlere yerleştirmek yerine Türk şehirlerine yerleştiriyor. Demografik değişim, asimilasyon ve soykırımın bir başka biçimidir. Bu, kabul edilemez.”
Anadilin hak olduğu vurgulanan açıklamada imzası bulunan kurumların isimleri şöyle:
Enstîtuya Kurdî ya Amedê (Amed Kürt Enstitüsü), Enstîtuya Kurdî ya Stenbolê (İstanbul Kürt Enstitüsü), Komeleya Lêkolînên Çand û Ziman a Avestayê – Îzmîr (Avesta Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği), Komeleya Lêkolînên Çand û Ziman a Botan – Sêrt (Botan Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği), Komeleya Lêkolînên Çand û Ziman a Feradê – Semsûr(Ferad Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği), Komeleya Lêkolînên Ziman û Çandê ya Arî-Derê – Êlih (Ari-Der Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği), Komeleya Lêkolînên Ziman û Çandên Mezopotamyayê – Amed (Mezopotamya Dilleri ve Kültürleri Araştırmaları Derneği), Komeleya Navenda Lêkolînên Ziman, Çand û Hunerê ya Arsîsayê – Wan (Arsisa Dil, Kültür ve Sanat Merkezi Araştırmaları Derneği), Komeleya Wêjekarên Kurd – Amed (Kürt Edebiyatçıları Derneği), Komeleya Ziman û Çandê ya Birca Belek – Cizîr(Birca Belek Dil ve Kültür Derneği), Komeleya Ziman, Çand û Hunerê ya Enqayê – Enqere (Anka Dil, Kültür ve Sanat Derneği) ve Kovara Destar – Amed (Destar Dergisi).
İHD açıklaması
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Dünya Anadil Günü vesilesiyle “Anadil haktır, dünya anadil günü tüm halklara kutlu olsun” başlığıyla yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada günün ortaya çıkışına ve depreme değinildi. Anadillerin özgürce kullanılamadığı baskıya değinilen açıklamanın sonunda şu ifadeler yer aldı:
“Türkiye başta Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere taraf olduğu evrensel insan hakları belgelerinde farklı dil, kültür ve inanç değerlerinin öğretilmesi ve yaşatılmasına olanak veren maddelerdeki çekinceleri derhal kaldırmalıdır. Eğitim alanında eşit ve özgürlükçü bir ortamının her çocuk için sağlanabilmesi için BM-UNESCO ‘Eğitimde Ayrımcılığa Karşı Sözleşmesine’ taraf olunarak gereği yerine getirilmelidir.
İnsan Hakları Derneği olarak Dünya Anadil Gününü kutluyor her bireyin en doğal insan hakkı olan kendi anadili ile eğitim alma ve dünya ile iletişim kurma hakkının ivedilikle hayata geçirilmesini talep ediyoruz.”