21 Şubat Anadil Günü eylem ve etkinlikleri

21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla birçok kentte yapılan eylem ve etkinliklerde, Kürtçenin eğitim ve resmi dil olması talebi öne çıkarıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Şubat 2024
  • 22:50

21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla birçok eylem ve etkinlik düzenlendi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Eğitim Sen, Ankara'da bulunan Genel Merkez binasında basın toplantısı yaptı.  

Urfa, Antep, Batman, Bingöl, Hakkari, Şırnak, Malatya, Antalya, Antakya, Mersin, İzmir, Van, Adana ve Mardin’de Dem Parti il örgütlülükleri eylem ve etkinlik yaparak Kürtçe’nin resmi dil kabul edilmesini istedi. İnsan Hakları Derneği ise 21 Şubat Anadil Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak anadilin insan hakkı olduğunu vurguladı.

SES İstanbul Şubeleri, sendikanın Aksaray’da bulunan bürosunda basın toplantısı yaptı. Talepler şu şekilde sıralandı:

* Ülkenin çok kimlikli, çok kültürlü ve çok dilli yapısına uygun olarak eğitim sistemi yeniden düzenlenmeli ve anadilinde eğitim olanakları anaokulundan üniversiteye kadar tüm yurttaşlar için ücretsiz ve eşit olarak sağlanmalıdır. Bu kapsamda sağlık alanında eğitim veren okullar da çok dilli bir yapıya kavuşturularak, yabancı dillerden önce Türkiye’de yaşayan yurttaşların kullandığı farklı dil ve lehçelerde dil eğitimi alması özendirilmeli.

* Eğitim sisteminde bu temel değişiklikler yapılıncaya kadar; Türkçeden farklı dil ve lehçelerin kullanıldığı bölgelerdeki sağlık emekçilerine kullanılan dilin öğretilmesi için ücretsiz kurslar açılmalıdır.

* Farklı dil bilen sağlık emekçilerinin bildikleri dilin kullanıldığı bölgelere gönüllü tayin olması için özlük haklarında iyileştirmeler yapılmalı ve özendirici tedbirler alınmalıdır.

* 112, UMKE, Arama Kurtarma ve Acil servislerde görev yapan personele görev yaptığı bölgede yaygın olarak kullanılan diller ile ilgili kurslar planlanmalı, hizmet içi eğitimler yapılmalıdır.

* Yukarıda yazılı maddeler gerçekleşinceye kadar, geçici bir aşama olarak sertifikalı ve dili iyi bilen kişilerden sağlık kurumlarında yeterli sayıda tercüman bulundurulmalıdır.