“Anadilde eğitim en temel haktır”

HDP İstanbul il binasında 2023-2024 yeni eğitim ve öğretim yılına ilişkin düzenlenen basın toplantısında anadilde eğitimin bir hak olduğu belirtildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Eylül 2023
  • 21:30

HDP ve Yeşil Sol Parti İstanbul İl Örgütü, 2023-2024 yeni eğitim ve öğretim yılında öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin taleplerini ifade etmek üzere il binasında basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda ilk olarak konuşan Yeşil Sol Parti Milletvekili Kezban Konukçu, iktidarın her alanda yarattığı ticarileşmeyi eğitim ve öğretimde de uyguladığını belirtti.

Konukçu, eğitim ve öğretimde var olan diğer sorunları şöyle sıraladı:

“-2002-2003 eğitim öğretim yılında özel öğretimin oranı yüzde 1,9 iken, bu oran 2022/’23 eğitim öğretim yılı itibariyle dört kattan fazla artarak yüzde 9 olmuştur.

-Özel okulların devlet okullarına oranı ise 2022 sonu itibariyle yüzde 20’yi aşmış durumdadır.

-Veriler göstermektedir ki kamusal eğitim iktidar tarafından adım adım tasfiye edilmektedir.

-Özel okullarda öğretmenler sendikal örgütlenme taleplerini dile getirmelerinden dolayı ters kelepçeyle gözaltına alınıyor.

-Yine ataerkil toplum yapısı yüzünden kız çocukları okuldan uzaklaştırılıyor.

-Bugün 1 milyon kız öğrenci okuldan uzaklaştırılmış durumda. KHK’li öğretmenlerin sorunu ise olduğu gibi ortada duruyor, çözüm geliştirilmiş değil.

-Yasal dayanağı olmayan tek adam rejimini inşa edilirken KHK’li öğretmenler yaşam mücadelesi veriyor.

-OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’na görev süresi boyunca işine geri dönmek isteyen öğretmenlerin yaptığı 127 bin 292 başvurudan sadece 17 bin 960’ını kabul etmiştir.”

“Eğitimde dinci gericileşme”

Yeşil Sol Parti Milletvekili Celal Fırat konuşmasında, “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) projesine işaret ederek eğitimdeki dinsel gericileşmeye dikkat çekti.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol ise anadilde eğitimin temel bir hak olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Anadilde eğitimin verilmemesi Türkiye’nin demokratikleşmesinin önündeki en büyük engel. Anadilde eğitim bu ülkeyi bölmez aksine Türkiye’yi demokratikleştirir. Anadilde eğitim haktır. Kürt çocuklarının okula neşeyle girmesini sağlayacak düzenleme yapılmalı. Kürt çocukları dillerinden utandırılmadan okulda olmak istiyor.”