Diyarbakır’da oluşturulan Amed Eğitim Hakkı Platformu maarif modeli adıyla uygulamaya konulan yeni müfredata ve ana dilinde eğitim hakkına ilişkin açıklama yaptı.
Rojava Parkı’nda yapılan açıklamada “Ana dilinde, laik, demokratik, bilimsel, kamusal eğitim için” pankartı açıldı. Platform adına açıklamayı yapan Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Saliha Zorlu, 2024/2025 Eğitim öğretim yılı, eğitimin sisteminin karşı karşıya kaldığı derin sorunların gölgesinde başladığını vurguladı. Açıklamada şunlar ifade edildi:
“Artan çocuk işçiliği, açık liseye kayıtlardaki artış, her gün artan devamsız öğrenci sayısı ekonomik krizin öğrencilerin hayatında nasıl değiştirdiğini bazı göstergeleridir. Eğitime ayrılan bütçenin artırılması, her aileye eğitim öğretim desteği verilmesi, her öğrenciye bir öğün nitelikli yemek ve su ulaştırılmasının kamusal sorumluluk olduğu hatırlanmalıdır”
Eğitim emekçilerinin sorunlarına da değinilen açıklamada şunlar denildi:
“Yoksulluk sınırının altında çalışmak zorunda bırakılan eğitim emekçileri de ülkenin içinde olduğu ekonomik krizin altında ezilmektedir. Ekim ayı içerisinde Mecliste görüşülmeye devam edecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı itirazımızı daha güçlendireceğiz. Toplumun eğitim aracılığıyla kamplaştırılmasına, eğitimin ideolojik araç haline getirilmesine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.”
Açıklama sonrası Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası adına Nurhan Önkol konuştu.