Anadilde eğitim haktır!

Eğitim Sen ve dil dernekleri bir çok ilde basın açıklaması yaparak, asimilasyon politikalarından vazgeçilerek, anadilde eğitim talebinin karşılanmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Eylül 2024
  • 19:45

Yeni eğitim ve öğretim yılı bugün başlarken, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ve dil dernekleri birçok ilde basın açıklaması yaparak, asimilasyon politikalarından vazgeçilerek, anadilde eğitim talebinin karşılanmasını istedi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Şırnak Cizre’de faaliyet yürüten Birca Belek Kültür ve Dil Derneği ile Eğitim Sen ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), anadilde eğitim talebiyle dernek binası önünde basın açıklaması yaptı.

Ankara’da Anka Dil Kültür Merkezi (ANKA-DER), Kürtçenin eğitim dili olması talebiyle dernek binasında basın toplantısı yaptı. Toplantıda yapılan açıklamada şunlar söylendi:

"Kürtçe eğitim ve öğretim dili olmalıdır. Kürtçe eğitim Kürt halkının en başat talebidir. Kürt siyasetçilere ve siyasetine çağrımızdır; Kürtçeyi arka plana tutmayın, buna önem verin ve siyasetiniz de Kürtçe yapın. Ailelere de çağırımızdır: çocuklarını ve kendilerini dil ve kültürlerinden uzak tutmasınlar. Kürtçe konuşun, Kürtçe düşünün, Kürtçe yazın.”

Eğitim Sen Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak konuşmasında şunları söyledi:

"İlköğretim çağına kadar kendi anadili ile dünyayı ve çevresini tanıyan çocuğun, herhangi bir geçiş süreci yaşamaksızın yabancısı olduğu bir dil ile eğitime başlaması, pedagojik açıdan kabul edilmez bir durumdur." 

DEM Parti Ankara İl Kadın Meclisi, “Kadın ve çocuk yoksulluğuna son” yazılı pankart eşliğinde partinin Mamak ilçe binası önünde basın açıklaması yaptı.

Diyarbakır’da Eğitim Sen Amed Şubeler Plartformu, Kayapınar ilçesindeki 2 Nolu Şube binasında basın toplantısı yaptı. Şube Eşbaşkanı Duygu Özbay, anadilde eğitimin önemine işaret etti.

DEM Parti Adana Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri, Şehit Ercan Sanca İlkokulu önünde basın açıklaması yaptı. Eylem öncesi anadilde ve parasız eğitim taleplerinin yer aldığı broşürler dağıtıldı.

Mersin’de DEM Parti Kadın Meclisi ve TJA aktivistleri, Hatice Uluğ İlköğretim Okulu önünde basın açıklaması yaptı.

DEM Parti İzmir Kadın Meclisi Konak Zübeyde Hanım İlkokulu önünde bildiri dağıttı. Bildiri sonrası okul önünde basın açıklaması yapıldı.