Sermayenin doğayı talan eden projelerine her türlü destek sunan AKP iktidarı, termik santrallerin uymaları gereken çevre mevzuatından 2,5 yıl daha muaf olmalarını sağlayan yasa tasarısını Tayyip Erdoğan eliyle geri çevirmişti. Kamuoyundaki tepkilerin yarattığı baskıyla AKP şefi Erdoğan’ın “toplumu düşünüyoruz” demagojisiyle geri çevirdiği tasarının ardından bu söylemlerin içinin boş olduğu ortaya çıktı. Zira kömürden elektrik üretilen 14 santral için yönetmelik değişikline gidilerek muafiyetin önü açıldı. Yönetmelik değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirildi ve Resmi Gazete’de yayımlandı.
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı yönetmelik ile, atıkları çevre mevzuatına uymadığı için kapanması gereken çok sayıda termik santral yeni yılda çalışmaya devam edebilecek.
Resmi Gazete’de yayımlanan Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik değişikliği, çevre mevzuatına uymayan ve bu nedenle yıl sonunda kapanması gereken termik santralleri ilgilendiriyor. Bu değişiklikle, yönetmelikte çevre mevzuatında uyulması gereken sınır değerler yeniden düzenlendi. Ek olarak, kurumsal akademik rapor alan tesislere, düzenli depolama tesisi onay belgesi ve il müdürlüğü onayı olmaksızın ‘düzenli depolama' için çevre izin lisans başvurusu yapma hakkı verildi.
Santraller kapanmaktan kurtulabilecek
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, baca arıtma sorunu olmayan ancak atık sahası çevre mevzuatına uymadığı için 31 Aralık 2019'da kapatılması gereken termik santrallerin bu yönetmelik sayesinde kapanmaktan kurtulabileceğini söyledi. Bozoğlu, yönetmeliğin baca arıtma sistemi çevre mevzuatına uymadığı için kapanması gereken termik santralleri ise etkilemeyeceğini belirtti.
Bozoğlu, “Yayımlanan yönetmelik değişikliği termik santrallerin toksik atık da barındırdığı bilinen, vahşi, kontrolsüz, yer altı sularını, tarım alanlarını, yüzey sularını riske atan atık sahalarını meşrulaştırma endişesi yaratmaktadır. Bu düzenleme ile içeriğinin ne olacağı dahi belirlenmemiş ‘akademik’ bir rapor ile bu atık sahaları izinli hale getirilebilecektir. Geçirimsiz zemini olmayan, vahşi depolama alanları, bu yöntem ile çevre izni alabilecek” dedi ve şu uyarıda bulundu:
Ümraniye çöplüğünden tehlikeli
“Endişelerimiz ne yazık ki bir kat daha artmıştır. Bu düzenleme ile geçmişte felaketler yaşatan Ümraniye Çöplüğü’nden daha da tehlikeli olan bu atık sahalarının 20-30 yıl daha doğayı, yer altı sularımızı, tarım alanlarımızı, yüzey sularımızı kirletmeleri riski ile karşı karşıyayız. Bu düzenlemeden acilen vaz geçilmeli ve bu tesislerin bugüne kadar kirlettikleri ve vahşi depolama yaptıkları tüm sahalar, rehabilitasyon ve kapatma planları hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılmalıdır.”