Akademisyenlerin davaları: İzmir’de beraat çıkmadı

“Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi üzerinden akademisyenlere açılan davalar bugün İstanbul’da beraat kararlarıyla devam ederken, İzmir 14. Ağır Ceza Mahkemesi “yetkisizlik” kararıyla davayı İstanbul’a devretti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Eylül 2019
  • 14:27

Barış İçin Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi üzerinden akademisyenlere açılan davalar bugün de devam etti. İstanbul’da akademisyenler hakkında beraat kararına hükmedilirken, İzmir 14. Ağır Ceza Mahkemesi bugün “yetkisizlik” kararıyla davayı İstanbul’a gönderdi.

İzmir’deki mahkeme davayı uzattı

Bugün İzmir 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülerek beraatle sonuçlanmayan ve uzatılan davanın ardından, adliye önünde basın açıklaması yapılarak karar protesto edildi. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin gerçekleştirdiği basın açıklamasında, akademisyenlere yönelik davaların hukuksuzluğuna işaret edilerek akademisyenlerin derhal beraat etmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca OHAL KHK’larıyla akademisyenlerin ihraç edildiği hatırlatılan açıklamada, göreve iade edilmelerinin yeterli olmayacağı vurgusuyla şöyle denildi:

“Üniversite sizlerle güzelleşecek. Üniversite, yeniden üniversite olacak. Fakat bu da yeterli değildir. Hocalarımızın yaşadığı maddî ve manevi mağduriyetler tazmin edilmeli; haklarında pervasızca soruşturmalar açanlar, soruşturmaları yürütenler, hukuksuz kararların altına imza atanlar ve akla mantığa sığmayan uygulamalar yapan üniversite yöneticileri de hukuk karşısında hesap vermelidir.”

İstanbul’da beraat kararları

İstanbul Adliyesi’nde dün ve bugün devam eden davalarda ise akademisyenler hakkında beraat kararları çıktı. Beraat edenler arasında KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de yer alırken, bugün KESK ve DİSK başkanlarının da katılımıyla adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Akademisyenlerle dayanışma amacıyla adliye önünde bir araya gelindiği vurgulandıktan sonra basın açıklamasını, geçtiğimiz haftalarda tahliye edilen akademisyen Tuna Altınel okudu.

Barış bildirisinin soruşturulmaya başladığından bu yana 3 buçuk yıl geçtiğini hatırlatan Altınel, bu süreçte akademisyenleri hedef alan saldırılara dair bilgiler verdi. Ölüm tehditlerine, gözaltılara, zorla işinden edilmelere, hukuksuz ihraçlara, soruşturmalara, tutuklamalara değinen Altınel, akademide büyük bir tasfiye yaşandığının altını çizdi.

Açıklamanın devamında, dünkü Kızıltepe JİTEM davasında katillerin beraat ettiğini hatırlatan Altınel, Kürt halkına yönelik saldırıların ve gözaltında kayıplara yönelik adaletsizliğin sürdüğüne dikkat çekti. Akademisyenlere yönelik beraat kararları çıkmasına değinen Altınel “Beraatler geliyor ama barış mücadelesi bitmedi devam ediyor” ifadeleriyle açıklamayı sonlandırdı.

Açıklamanın ardından akademisyenlerle uluslararası dayanışma gösteren Avrupa Eğitim Sendikaları Komitesi’nin mesajı okundu. Eylemde konuşma yapan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, AYM’nin ifade özgürlüğü kararının önemli olduğundan bahsederek Türkiye’deki hukuksuz ortamın son bulması dileklerini belirtti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise beraat kararlarının yetmeyeceğini belirterek “Mağduriyet ve haksızlıkların tümüyle ortadan kaldırılması gerekir” dedi. Ülkede demokrasinin tamamen ortadan kaldırıldığını ifade eden Çerkezğolu, “Bu ülkede artık korunacak bir demokrasiden değil, kurulacak bir demokrasiden söz ediyoruz” vurgusu yaptı. “Demokrasiyi adaleti ve barışı hep birlikte omuz omuza vererek kuracağız” diyen Çerkezoğlu biat etmeyen akademisyenleri selamladı.