Adıyaman’da deprem açıklaması

Adıyaman'daki sendikalar ve meslek örgütleri, depremin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen pek çok sorunun devam ettiğini belirtti, kentin yeniden inşa sürecine kurumların da dahil edilmesini istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Ağustos 2023
  • 11:30

Adıyaman’da bulunan sendika ve meslek örgütleri depremlerin 6’ncı ayı vesilesiyle basın toplantısı yaptı.

Toplantıda ilk sözü alan KESK Adıyaman Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Zeynal Polat, altı ay geçmesine karşın sıkıntıların yaşandığı belirterek şunları ifade etti:

“Barınma, beslenme sorunu ciddi şekilde hâlâ sürüyor. Dezavantajlı kişiler hâlâ zorluk çekmeye devam etmekte. Hâlâ mahalle aralarında düzensiz bir şekilde çadırlarda kalan aileler mevcut. Biran önce bu insanlar konteynerlere yerleştirilmeli. Temiz suya erişim ve hijyen sorunu devam etmekte.”

Adıyaman Tabip Odası Başkanı İsmail Tosun şunları ifade etti:

“6 ay geçmesine rağmen hâlâ halka psikolojik bir destek sağlanamadı. Çok fazla toz var. Bu toz hastalıklara neden oluyor. Asbest nedeniyle kanser vakaları artacak. Buna karşı bir önlem alınmıyor. Halkın sağlığı bu kadar ucuz olmamalı. Sularda klor seviyesi yüksek. Hazır su yeterince temin edilmedi. İnsanlar musluk suyuna fazla maruz kaldığı için hastalıklar artacak.”

SES Adıyaman Şube Eş Başkanı İbrahim Halil Aydın şunları ifade etti:

“Çocukların eğitim süreçlerine dair ciddi program yapılması gerek. Bir diğer kırılgan grup ise mülteciler. Mültecilere dönük bir program söz konusu değil. Onların yaşamlarına dönük iyileştirilmeler yapılması gerek. Yardımlar yapılırken bir lütuf olarak değil, insanların bir hakkı bu göz önünde bulundurularak hizmetler yapılmalı.”

Yaşanan sorunların dile getirilmesinden sonra söz alan Zeynal Polat, kentin yeniden inşası ile ilgili konuştu. Polat şunları söyledi:

“Temel talebimiz şu: Kentin yeniden imar ve inşa edilirken bu ildeki tüm sivil toplum örgütleriyle ortaklaşa kent yaşatma ve dayanışma platformu oluşturularak bu sürece kimselerin dahil edilmesi ve sağlıklı şekilde bu sürecin yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz. Yetkililere tekrar çağrıda bulunuyoruz: Lütfen kente dair bir imar planınız, programınız varsa bunu kentteki tüm inançlarla da paylaşın. Çünkü Adıyaman çok kimlikli, çok inançlı, çok kültürlü bir şehir. Yeniden bir şehir imar edilecekse bunları da gözeten bir yerden yeniden imar edilmesi gerektiğine inanıyoruz.”