Adalet Nöbetleri’nin 100. günü

TMMOB ve ona bağlı meslek odalarının Gezi Davası’nda verilen tutuklama kararı sonrası başlatmış olduğu Adalet Nöbetleri’nin 100. gününde pek çok şehirde basın açıklaması yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Ağustos 2022
  • 21:30

TMMOB ve ona bağlı meslek odalarının Gezi Davası’nda verilen tutuklama kararı sonrası başlatmış olduğu Adalet Nöbetleri’nin 100. gününde İstanbul, İzmir, Mersin, Adana, Bodrum, Kocaeli, Muğla, Mardin ve Ankara’da basın açıklaması yapıldı.

Ankara’da Anayasa Mahkemesi önünde yapılmak istenen eylem polis tarafından engellendi. Bunun üzerine Ahlatlıbel Parkı’nda toplanılarak polis ablukası püskürtüldü. Burada basın açıklaması Ankara İl Koordinasyon Kurulu sekreteri Seyit Ali Korkmaz okudu. Gezi tutsaklarının göndermiş olduğu mesajlar okundu.

Ardından emek-meslek örgütü temsilcilerinin katılımı ile forum gerçekleştirildi.

İstanbul’da TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nin önünde devam eden Adalet Nöbeti’ne çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisinin yanı sıra Gezi tutsaklarının aileleri de katıldı. Basın açıklamasını Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen okudu.

İzmir’de Adalet Nöbeti’nin 100.gününde İlkay Akkaya ve Geniş Merdiven müzik grubu ezgileriyle nöbete eşlik etti.

“Biz kazanacağız! Gezi kazanacak!”

Tüm şehirlerde TMMOB adına okunan ortak basın açıklamasında Gezi Parkı’nı korumanın mesleki etik ilkelerinin bir gereği olduğu vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

“2013 Haziran’ında, korunması gereken yalnızca kamusal alanlar da değildi üstelik. İktidarın baskıcı politikaları, temel hak ve hürriyetleri günden güne askıya alması yurttaşların nefes almasını daha da zorlaştırıyor, ülkenin geleceği karanlığa gömülüyordu.

Aydınlık bir geleceği savunmak, düşünce ve ifade özgürlüğüne sahip çıkmak iradesi ile doğal alanlarımızı, meralarımızı, kıyılarımızı, ormanlarımızı, kamusal alanlarımızı koruma düşüncelerinin kesiştiği simgesel bir mekâna dönüşmüştü Gezi Parkı.

Farklı mücadele alanları kesişti ve ülkemizin toplumsal mücadele tarihine kazınacak bir halk hareketine dönüştü.”

Milyonların Gezi Direnişi’nde AKP’nin karşısına dikildiği belirtilen açıklamada AKP’nin Gezi düşmanlığı teşhir edildi. Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Arkadaşlarımızın nezdinde milyonların örgütlülüğünü, milyonların talebini hapsetmek istiyorlar.

Biliyoruz ki bugün yaşanan derin yoksulluktan, ülkenin çöküşünden çıkışın yolu Gezi Direnişi’nde ayağa kalkan milyonların örgütlülüğünden geçiyor.

Hukuksuz tutuklama kararlarının verildiği günden itibaren başlattığımız ve bugün 100’üncü gününe giren Adalet Nöbetleri vesilesiyle bir kez daha hatırlatıyoruz!

TMMOB ve bağlı Odaları olarak, mesleki ve teknik bilgimizi halkın yararına kullanmaya devam edeceğiz; arkadaşlarımızı asla yalnız bırakmayacağız ve bu ülkenin en görkemli halk hareketi olan Gezi Direnişi’ne sahip çıkmayı kararlılıkla sürdüreceğiz.

Adalet Nöbetlerimizin 100’üncü gününde bir kez daha sesleniyoruz: Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın! Bu hukuksuzluğa bir an önce son verin!

Gezi’den ve arkadaşlarımızdan elinizi çekin! Ve şunu bilin ki biz kazanacağız, Gezi kazanacak!”