Açlık grevleriyle dayanışmaya polis ablukası

HDP İstanbul İl Örgütü polis ablukası altında açlık grevleriyle dayanışma eylemi yaptı, yürüyüş gerçekleştirmek isteyenler gözaltına alındı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Ocak 2021
  • 17:52

Sermaye devletinin HDP’ye yönelik baskı ve devlet terörü, tecride karşı süren açlık greviyle dayanışmaya karşı tahammülsüzlükle sürüyor. Açlık grevleriyle dayanışma pankartları bahanesiyle gerçekleşen polis baskınlarının ardından bugün de HDP İstanbul İl Örgütü’nün gerçekleştirmek istediği eylem polisin saldırısıyla karşılaştı. 

Polis ablukası ve engelleme

Kadıköy Halitağa’da bulunan HDP Kadıköy ilçe binası önünde yapılmak istenen eylem öncesi, polis binayı abluka altına aldı. Halitağa Caddesi olmak üzere HDP ilçe binasına çıkan yolların tamamına Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA), gözaltı araçları ve çevik kuvvet ekipleri yerleştirildi. İlçe binasına giren gazeteciler dahi herkes kimlik ve Genel Bilgi Taraması'na (GBT) tabi tutuldu.

Herhangi bir yasak kararı olmadığını söyleyen polis, buna rağmen eylemi yaptırmayacaklarını öne sürerek saldırı tehdidinde bulundu. İlçe binasının kapısını kapayarak giriş ve çıkışları engellemeye çalışan polis, açıklama yapmak için binanın önüne inmek isteyen kitleye de izin vermedi. Saatlerce süren bekleyiş sırasında alkış, zılgıt ve sloganlar eşliğinde polis ablukası protesto edildi.

Polisin tüm engelleme çabalarına rağmen parti binası önünde toplanan kitle; üzerinde “Tecrit yıkılacak direniş kazanacak”, “Tecride hak ihlallerine ve faşizme karşı açlık grevlerine ses ol”, “Ya onurlu bir barış ya da görkemli bir direniş” yazılı dövizler taşıyıp, "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Tecride hayır özgürlük hemen şimdi" "Selam selam İmralı'ya bin selam" sloganları atmaya başladı ve polisin saldırısıyla karşılaştı. Kitleyi darp ederek binaya sokmaya çalışan polis, basının görüntü almasını da engellemeye çalıştı. "Özgürlük mahkumları” şarkısı seslendirip, alkış, zılgıt ve sloganlarla tepkilerini gösterdi.

“Devlet terörü bir kez daha kendisini gösterdi”

Tüm engellemelere rağmen saatlerce süren bekleyişin ardından HDP İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu’nun da katılımıyla bina önünde açıklama yapıldı.  

Bina önünde konuşma yapan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, maruz kaldıkları saldırıya ilişkin “Devlet terörü bir kez daha gösterdi ki tecrit bu ülkenin demokratikleşme sorunudur. İmralı’daki tecrit politikası ülkeye polis ablukası olarak geri dönüyor. Devlet bu saldırılarıyla demokrasiden korktuğunu bir kez daha gösterdi” ifadelerini kullandı. 

“Savaş ve tecrit sona erecek”

“Kürt sorununda çözüm olmadığı sürece bu ülke demokratikleşmez” diyen Piroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Demokratikleşme talebi abluka altına alınıyor. Halka devletin gücünü ablukalarla gösterenler halkın gücü ile sınanacaklar. Tecrit ve savaş politikası sona erecek. O zaman bu ülkede demokrasi tohumu yerleşecek.”

Açıklama sonrası “Bijî serok Apo”, “Bê serok jîyan nabe” sloganları atılması üzerine polis kitleye ikinci kez saldırdı.  Çok kişiyi darp eden polisler, partilileri binasına doğru itekledi. Açıklama atılan sloganlar ve alkışlar eşliğinde son buldu.

8 kişi gözaltına alındı

Öte yandan açıklamaya katılmak üzere parti binasına yürüyen bir grubun önü polislerce kesildi. Bunun üzerine oturma eylemi yapıp, sloganlar atarak polis ablukasını protesto eden gruba saldıran polisler 8 kişiyi gözaltına aldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı