"Koşullar ağırlaştı, talepler karşılanmalı"

Cezaevlerindeki koşulların gittikçe kötüye gittiğine dikkati çeken İHD Hapishaneler Komisyonu'ndan Mehmet Acettin, açlık grevindeki tutukluların taleplerinin karşılanması çağrısında bulundu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Ağustos 2021
  • 20:45

Cezaevlerindeki koşulların gittikçe kötüye gittiğine dikkati çeken İHD Hapishaneler Komisyonu'ndan Mehmet Acettin, açlık grevindeki tutukluların taleplerinin karşılanması çağrısında bulundu. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit karşı açlık grevi eyleminin 275'inci gününe girdiği cezaevlerinde tutukluların yaşadıkları hak ihlalleri her geçen gün daha da artıyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) 2020 Yılı Hapishaneler Raporu'na göre sadece bir yıl içinde bin 182 tutuklu, işkence, kötü muamele, sağlık, iletişim ve bilgiye erişim gibi konularda yaşadıkları ihlallere dair derneğe başvuruda bulundu. Yine, en az 174 kişi cezaevinde çıplak aramaya karşı çıktığı için şiddete maruz kaldı. İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Mehmet Acettin'e göre, söz konusu ihlallerin altında ideolojik nedenler yatıyor. 

Tahliyelere engel 

İnfaz Yasası’nda yapılan değişiklikler sonrası da yeni ihlallerin gündeme geldiğine dikkati çeken Acettin, bunlardan birinin İdare Gözlem Kurulu’nun (İGK)  uygulamaları olduğunu söyledi. Tutuklulara “pişmanlık” dayatması yapıldığını ifade eden Acettin, bunu kabul etmeyenlerin tahliyelerinin engellendiğine dikkati çekti. Acettin, “Bu kurul, tutuklunun herhangi bir olayını örgütle ilişkilendirip tahliyesini engelliyor. Aslında hiçbir olaya karışmayan tutuklu için de mutlaka bir şeyler yaratabiliyorlar. Saçma sapan olayları tutukluların karşısına çıkarıp infazlarını yakabiliyorlar. Ayrıca tahliyesine yakın bir zamanda tutuklulara disiplin cezası verilerek, tahliyeyi engelliyorlar” dedi. 

Uygulamalar

Cezaevlerinde yaşam koşullarının giderek ağırlaştığını söyleyen Acettin, bu durumdan etkilenenlerin başında hasta tutukluların geldiğini ifade etti. Cezaevi yönetimlerinin de siyasi tutuklulara onur kırıcı uygulamalar dayattığını aktaran Acettin, “Son dönemde tutukluların yaşadığı sorunlardan bazıları çıplak arama ve ağız içi araması. Bu uygulamalar onur kırıcı uygulamalardır. Bu uygulamalar yeni yasayla birlikte gün yüzüne çıktı" diye konuştu. Siyasi tutuklular üzerindeki uygulamaların ideolojik olduğunu dile getiren Acettin, "Bu uygulama, aynı zamanda gücünü ve iktidarını kabul ettirmektir. Ama bunun karşısında duran ve buna karşı örgütlenen yapılar var. Bu esir alınmış muhalifleri ezme politikasıdır ve düşman hukukudur. Devlet içeri giren bir siyasi tutukluya düşman gözüyle bakıyor. İktidar ‘tek dil, tek bayrak’ gibi uygulamalarıyla otoritesini kurmaya çalıyor” diye kaydetti. 

Açlık grevleri  

Acettin, cezaevlerinde açlık grevinde olan tutukluların durumuna da değinerek, şöyle devam etti:

"Devletin bu sese kulak verdiği yok. Sadece tutuklu aileleri seslerini duyurmaya çalışıyor. Ama burada anneler de gözaltına alınıyor veya ceza veriliyor. Tutuklular asla bu eylemi bırakmayı düşünmüyor. Bırakmayı teslimiyet bellemişler. Bu durumda tutukluların sesinin duyulması geriyor. İmralı’da tutulan Abdullah Öcalan başta olmak üzere tüm cezaevlerinde uygulanan tecridin son bulmasını istiyorlar. Eylemcilerin taleplerinin kabul edilmesini ve ölümler olmadan açlık grevlerinin son bulmasını istiyoruz."

Kaynak: Mezopotamya Ajansı