652. F Oturması: Mehmet Emin Çam serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 652. F Oturması’nda ağır hasta ve yaşlı tutsak Mehmet Emin Çam’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Eylül 2024
  • 17:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 652. F Oturması’nda ağır hasta ve yaşlı tutsak Mehmet Emin Çam’ın serbest bırakılmasını istedi. 

Şube binası önünde düzenlenen eylemde ilk sözü komisyondan Muharrem Kurşun aldı. Kurşun 21 Eylül 95’te Buca, 24 Eylül 96’da Diyarbakır ve 26 Eylül 99’da Ulucanlar hapishanelerinde gerçekleşen katliamları hatırlattı. Katliamların biçim değiştirerek, tedavi hakkı engellenerek sürece yayılan ölümlerle devam ettiğini vurgulayarak ölenleri unutmamanın göstergesinin yeni ölümleri engelleme çabası olduğunu ifade etti.

Kurşun’un ardından basın metnini İHD üyesi Mukaddes Şamiloğlu okudu. Şamiloğlu geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren tutsağa ilişkin şunları söyledi:

“Hapishanelerde devam eden tedavi ve sağlık hakkına dair ihlaller, şimdi de İdare ve Gözlem Kurulu’nun hukuka aykırı uygulamaları ile birleşerek can almaya devam ediyor. Nitekim; Erzurum H Tipi Hapishanesi’nde tutulan ve şartlı tahliye hakkı kazandığı için 2 Eylül’de serbest bırakılması gereken 71 yaşındaki Abdülmelik Okyay, hapishane İdare ve Gözlem Kurulu’nun  o tarihte toplanamaması nedeniyle, tahliye edilmesine saatler kala, 13 Eylül’de, hapishanede kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Hapishaneleri ölüm evine çeviren bu uygulamaların son bulması için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Şamiloğlu devamında Çam’ın saplık durumu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Mehmet Emin Çam; Beyin tümörü, Yüksek Tansiyon, Böbrek kisti ve prostat hastası olup, el ve ayaklarda uyuşma, sol tarafını tutan felç nedeniyle yürüme güçlüğü, her iki kulakta cihaz gerektirir boyutta duyma kaybı ve ileri derecede unutkanlık yaşamaktadır. Çam, başkalarının yardımı ile ayakta durabilmekte, ancak iki kişinin desteği ile yürüyebilmekte ve kişisel bakımını başkalarının yardımı ile gerçekleştirebilmektedir.”

Çam’ın tedavisinin engellendiğini belirten Şamiloğlu yürümekte zorlandığı halde halay çektiği iddiasıyla Çam’a hücre cezası verildiğini ifade ederek, tedavi ve yaşam hakkı için serbest bırakılmasını istedi.

Eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul