649. F Oturması: Abdulkadir Kuday serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 649. F Oturması’nda hasta ve engelli tutsak Abdulkadir Kuday’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 31 Ağustos 2024
  • 17:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 649. F Oturması’nda Metris R Tipi Hapishanesi’nde tutulan hasta ve engelli tutsak Abdulkadir Kuday’ın serbest bırakılmasını istedi. Saat 13.30’da şube binası önünde düzenlenen eylemde şunlar ifade edildi:

“Bilindiği üzere; 1 Ocak 2021'den bu yana faaliyette bulunan İdare ve Gözlem Kurulları mahkeme gibi davranmakta, hukuka uygun olmayan değerlendirmelerle mahpusların özgürlüklerini gasp eden kararlara imza atmaktadır. 30 yıllık hapislik cezasının bitimine saatler kala şartlı tahliye hakkı 3 ay süreyle ertelenen İlhan Sami Çomak örneğinde olduğu üzere, olumsuz iyi hal değerlendirme raporları ile mahpusların şartlı tahliye, denetimli serbestlik ve açık hapishaneye ayrılma hakları ellerinden alınmaktadır. İyi hal kriterleri çerçevesinde mahpuslara pişmanlık dayatılmakta, temel insan haklarından biri olan özgürlük hakkı mahpusun inandığı değerlere sırt çevirmesine koşullanmaktadır.”

Açıklamanın devamında Abdulkadir Kuday’ın sağlığının son durumu hakkında şu bilgiler aktarıldı:

“Abdülkadir Kuday; çiğneme, yürüme ve konuşma gibi istemli kasların hareketinin kontrolünden sorumlu sinir hücrelerinin hasarından kaynaklanan ölümcül bir nörolojik hastalık olan ALS hastası olup, bel fıtığı ameliyatı sonrasında gelişen bacak felci, ALS’ye bağlı olduğu düşünülen yüz felci, işitme kaybı, kulak çınlaması, görme kaybı, ayak ve ellerde güçsüzlük ve his kaybı, yutma güçlüğü,  bel, sırt, boyun ve karında şiddetli ağrı, kusma, uyku apnesi, göğüste sıkışma ve yanma hissi, aşırı kilo kaybı, ağır mide ve sindirim sistemi sorunları yaşamaktadır. Vücut ağırlığı 40 kilonun altına düşen ve konuşma yetisini büyük oranda kaybettiği belirtilen Kuday, yaşamını yatağa bağlı ve ancak başkalarının yardımı ile sürdürebilmektedir.

...

22 Ağustos günü durumunun ağırlaşması üzerine kaldırıldığı hastanede, gerçek bir tedavi yerine geçici çözümler sunularak geri gönderileceği için tedaviyi reddeden Kuday hakkında avukatlarından alınan bilgiye göre; Kuday’ın artık tekerlekli sandalyeye bile oturamadığı için sedyeyle görüşe getirileceği söylendiği için görüşme yapılamamış ancak kendisi de bir engelli hasta mahpus olan Ergin Aktaş’tan bilgi alınmıştır. Aktaş; Kuday hastaneden getirildiğinde elbiselerinin yıkamakla temizlenemeyecek kadar kirli olduğu için atmak zorunda kaldıklarını, Kuday’ın nefes almakta daha da zorlandığını, uyuyamadığını, kandaki oksijen oranı tehlikeli sınırın altında olduğu için sürekli ölümle burun buruna olduğunu, bu nedenle sabaha kadar başında nöbet tuttuğunu, bir deri bir kemik derecesinde zayıfladığını, hiç yemek yiyemediğini, yiyebileceği şeyler talep edildiğinde idarenin kantinde bulunmayan ürünleri temin etmediğini, belirtmiştir.”

Kuday ve tüm ağır hasta mahpusların serbest bırakılması istenerek bitirilen açıklamanın ardından Kuday’ın avukatı ÖHD İstanbul Şubesi üyesi Vedat Ece konuştu. Ece, yalnızca Kuday’ın değil Ergin Aktaş’ın da hukuka aykırı olarak serbest bırakılmadığını belirterek, taleplerinin bir ayrıcalık değil hukukun yerine getirilmesi olduğunu vurguladı. Ece konuşmasının sonunda Kuday, Aktaş ve ağır hasta mahpusların serbest bırakılmalarını istedi.

Ece’nin konuşmasının ardından eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul