648. F Oturması: Hasta tutsak Fadime Çelebi serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 648. F Oturması’nda hasta tutsak Fadime Çelebi’nin serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Ağustos 2024
  • 17:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 648. F Oturması’nda hasta tutsak Fadime Çelebi’nin serbest bırakılmasını istedi. 

Saat 13.30’da dernek binası önünde düzenlenen eylemde yapılan açıklamada hasta ve engelli tutsak Serdal Yıldırım’ın infazını tamamlamasına 1 yıl kala denetimli serbestlik hakkıyla serbest bırakılmasının sevinci vurgulanarak şunlar söylendi:

“Aynı hapishanede tutulan ve çoklu organ yetmezliği ile karşı karşıya bulunan, beslenme dahil kişisel ihtiyaçlarını göremeyecek durumda olmasına ve bütün çabalara rağmen serbest bırakılmayan Abdulkadir Kuday’ın ise, durumunun daha da ağırlaşması üzerine 21 Ağustos günü hastaneye kaldırıldığını öğrenmiş bulunuyoruz. Bu örnekler bizi, bir defa daha; hasta mahpusların sağlık ve yaşam haklarının göz göre göre hiçe sayıldığı, dört duvar arasında ölüme terk edilmek istendikleri gerçeği ile yüzleştirmiş, kaygılarımızı artırmıştır. “

Açıklamanın devamında Edirne L Tipi Hapishanesi’nde tutulan hasta tutsak Fadime Çelebi’nin durumu hakkında şu ifadeler kullanıldı:

“Fadime Çelebi, yüksek tansiyon ve kronik sinüzit hastası olup, uzun süredir devam eden taşikardi, görme bozukluğu, kulak çınlaması sorunları yanında, 23 Haziran 2023 tarihinde beynine pıhtı atması sebebiyle tedavisi devam ederken, 12 Temmuz 2023 günü gözaltına alınarak tutuklanmış bu nedenle tedavisi kesintiye uğramıştır. Eşinin 20 Ağustos 2024 tarihinde komisyonumuza verdiği bilgiye göre; hapishane koşulları ve tedavisinin kesintiye uğraması sağlık durumunda hızlı bir kötüleşmeye neden oldu. Gözlerindeki bozukluk ve kulak şikayetleri arttı. Sürekli ilaç kullanmak zorunda. Sıkı bir takip gerekiyor ancak beyindeki pıhtının durumunu takip ve uygun tedavinin düzenlenebilmesi için yapılması gereken EMAR incelemesi dahi 2 aydır yapılmıyor. Sağlık durumunun ağırlaşması nedeniyle sık sık acil hastaneye kaldırılıyor.”

Eşinin sözleriyle Çelebi’nin tedavisinin engellendiğini vurgulayan açıklama Çelebi ve ağır hasta mahpusların serbest bırakılması talebi dile getirilerek tamamlandı. Eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul