646. F Oturması: Devrim Ayık serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 646. F Oturması’nda ağır hasta tutsak Devrim Ayık’ın serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ağustos 2024
  • 18:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 646. F Oturması’nda ağır hasta tutsak Devrim Ayık’ın serbest bırakılmasını istedi. Şube binası önünde düzenlenen eylemde yapılan açıklamada Ayık’ın sağlık durumu hakkında şunlar söylendi:

“Geçirdiği kaza sonucu bir gözünü tamamen kaybeden ve diğer gözünde sadece yüzde 10 görme yetisi kalan, toplamda yüzde 76 engelli ağır hasta mahpus Devrim Ayık; ileri derecede Crohn hastası olup, sağ kulağında %40, sol kulağında %50 işitme kaybı vardır. İyileşmesi mümkün olmayan Crohn hastalığı nedeniyle sürekli ishal, karın ağrısı, halsizlik ve kilo kaybı yaşamakta, ağrılarını dindirmek için yeşil reçeteli ağrı kesiciler verilmektedir. Serbest bırakılarak hastanede tedavi edilmesi gerekmesine rağmen bu engellenmekte ve yaşamı tehlikeye atılmaktadır.”

Ayık’ın Crohn hastalığı nedeniyle iki kez ameliyat geçirdiği ve bağırsaklarının bir bölümünün çıkarıldığı belirtilen açıklamanın devamında şunlar söylendi:

“Devrim Ayık, hastalığının tedavisi hapishane koşullarında sağlanamadığından, tutuklu bulunduğu Antalya L Tipi Hapishanesi’nden 2019 yılı Ekim ayında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış, ancak henüz tedavisi devam ederken, yeniden tutuklanmıştır. Hastalığının daha da ilerlemesi üzerine 17 Mart 2020 tarihinde yeniden tahliye edilmiş, ancak tedavisi tamamlanmadan Ocak 2021’de yine tutuklanarak Edirne F Tipi Hapishanesi’ne götürülmüştür.  2 Nisan 2021 tarihinde yapılan kolonoskopiden sonra; hastalığın daha da ağırlaştığı, acilen tedavi ve uygun beslenmenin sağlanması gerektiği söylenmiş olmasına rağmen, götürüldüğü doktorlar tedavi yönteminde anlaşamadığından, Devrim Ayık yeterli tedavi ve bakımdan mahrum halde halen hapishanede tutulmaktadır.”

Açıklamanın devamında Devrim Ayık’ın hastalığının ilk teşhisi, ameliyatı ve tedavisinin yapıldığı Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde tedavisine devam edebilmesi için Antalya’daki bir hapishaneye sevk istendiği belirtilerek bu talebin de karşılanmadığı ifade edildi.

Ayık’ın tedavisi için serbest bırakılması gerektiği vurgulanan açıklamanın ardından sloganlar atılarak eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul