623. F Oturması: Besiye Özer serbest bırakılsın!

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 623. F Oturması’nda hasta tutsak Besiye Özer’in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Mart 2024
  • 19:45

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 623. F Oturması’nda hasta tutsak Besiye Özer’in serbest bırakılmasını istedi. Saat 13.30’da şube binası önünde yapılan açıklamada ayrımcı politikalar hakkında şunlar söylendi:

“Ceza infazında ayrımcı uygulamalara her geçen gün yenileri eklenmekte, mahpus haklarına yönelik ihlaller artmaktadır. Bu uygulamalardan biri olan özel yaşam alanlarının kamerayla izlenmesi, özellikle kadın mahpuslar bakımından daha fazla şikâyet konusu yapılmakta, özel hayatın gizliliği bu uygulama ile açıktan ihlal edilirken, bu ihlale yönelik itirazda bulunan mahpuslar cezalandırılmaktadırlar. Nitekim; Elazığ Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutulan mahpuslara, 8 Haziran 2018 günü banyo ve tuvaleti gören kameraları kapattıkları için önce 11 gün hücre cezası verilmiş, adından kameralara zarar verdikleri için haklarında iki ayrı dava açılmış ve devamında İdare ve Gözlem Kurulu bu nedenle şartlı tahliyelerini engellemiştir.

Görüş ve telefon hakkının kullanımında da suç tipine göre ayrım devam etmekte, politik ‘suçlar’ nedeniyle hapiste tutulanların görüş ve telefon görüşmelerine keyfi kısıtlamalar uygulanmakta, görüntülü telefon hakkından yararlandırılmamaktadırlar.”

Ayrımcı politikalar nedeniyle sağlığa erişimde politik mahpuslara işkenceye varan, tedavi engelleme uygulamalarını olduğu vurgulanan açıklamada, Besiye Öze hakkında şu bilgiler aktarıldı:

“47 yaşındaki Besiye Özer; rahim içinde bulunan kitle nedeniyle ameliyat edilmiş, ancak ameliyattan sonra da şikayetleri devam etmiştir. Bu ameliyat sonrasında gelişen erken menopoz yanında, anemi, unutkanlık, göğüste şiddetli ağrı ve sıkışma ve zaman zaman yaşadığı kilo kaybı da bu şikayetlere eklenmiştir.  Kız kardeşinin anlatımına göre; daha ağır sağlık sorunları yaşayan mahpusların önüne geçmemek için şikayetlerinin kamuoyuna duyurulmasını uzun süre engelleyen Besiye Özer’in sağlık durumu, hızla bozuluyor.  2017 yılında Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan rahim ameliyatı sonrası şikayetleri devam ettiği halde, tedavi ve kontrollerindeki aksamalar önlenmiyor.  Bu ameliyat nedeniyle erken menopoza girdiği için özel bir tedavi ve beslenme gerekiyor ancak bu sağlanmıyor. Son dönemde gelişen göğsündeki sıkışma ve ağrı ailesini büyük bir endişeye sokmuş durumda. ‘Tedavisi için gerekenler yapılsın, hapishanede bu tedavi yapılamıyorsa kardeşim serbest bırakılsın’ diyerek kardeşinin sağlık ve yaşam hakkının korunması için yardım isteyen kız kardeşi, bütün hasta mahpuslar için bu hakkın sağlanması için de çağrıda bulunuyor.”

Açıklamanın ardından eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul