622. F Oturması: Kemal Gömi serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 622. F Oturması’nda ağır hasta tutsak Kemal Gömi’nin serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Şubat 2024
  • 15:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 622. F Oturması’nda ağır hasta tutsak Kemal Gömi’nin serbest bırakılmasını istedi. Dernek binası önünde düzenlenen eylemde yapılan açıklamada tecrit ve komisyon üyesine verilen hapis cezası üzerine şunlar söylendi:

“Bilindiği üzere tecrit uygulaması, mahpusun hapishanede tutulma koşulları dışında, dışarısı ile olan ilişkisini de belirlemekte, mahpusun ekonomik, sosyal, kültürel, psikolojik destekten, dayanışmadan yoksun bırakılmasını, izole edilmesini, yalnızlaştırılmasını da içermektedir. Bu izolasyonu kırmak için elzem olan dayanışmayı kırmak için de çeşitli yöntemlere başvurulmaktadır. Bu çerçevede ve özellikle mahpusun ekonomik olarak desteklenmesinin önüne geçmek amacıyla, 2020 yılı sonunda kabul edilen ‘Terörün Finansmanının Önlenmesi Yasası’ devreye sokulmuş, çocuğunun ihtiyaçları için hapishane idaresine para yatıran mahpus yakınları hakkında dahi ‘teröre finans sağladığı’ iddiası ile davalar açılmıştır.  Bu asılsız suçlamaya maruz kalan insan hakları savunucusu Hatice Onaran arkadaşımıza verilen ceza; tamamen insani, vicdani yardım ve dayanışmayı bile engelleyerek mahpusları yalnızlaştırma istediğinin bir göstergesidir. Bu durum, dayanışmanın her aşamada engellenmek istendiğini de göstermektedir.”

Ayrıca Muhlise Karagüzel’in infazının 3 ay ertelendiği duyurulan açıklamada Kemal Kömi hakkında şunlar söylendi:

“32 yıllık mahpus, 55 yaşındaki Kemal Gömi ‘Rezidüel Şizofreni’ hastası olup, kaldığı yerin bir hapishane olduğunu ve kişisel ihtiyaçlarını dahi idrak edemediği ve bu durum Adli Tıp Kurumu raporları ile de teyit edildiği halde, 1993 yılından beri hapishanede tutulmaktadır.”

Hapishane koşullarında tedavisi engellenen Gömi’nin serbest bırakılmasını talep eden açıklamanın ardından, eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul