594. F Oturması: Mustafa Said Türk serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu 594. F Oturması’nda hasta mahpus Mustafa Said Türk'ün serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Ağustos 2023
  • 20:55

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu 594. F Oturması’nda hasta mahpus Mustafa Said Türk’ün  serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da şube binası önünde düzenlenen eylemde yapılan açıklamada hapishanelerin ölüm evi haline geldiği vurgusuyla 2022 yılında en az 81, 2023 yılının ilk 5 ayında ise en az 15 mahpus yaşamını yitirdiği belirtildi. Bu ölümlerin çoğunun önlenebileceğinin vurgulandığı açıklamada Menemen R Tipi Hapishanesi’nde tutulan hasta mahpus Mustafa Said Türk hakkında şu bilgiler paylaşıldı:

“86 yaşındaki Mustafa Said Türk; ileri derecede Diyabet, Hipertansiyon ve Kalp hastası iken 2016 yılında tutuklanmış, hapishane koşullarına bağlı olarak kronik hastalıkları hızla ilerlediği için ‘hastalık ve kocama hali’ sebebi ile 16 ay sonra, 2017 yılında tahliye edilmiştir. Bu sırada üst üste geçirdiği iki beyin kanaması sonrasın da gelişen felç nedeniyle hareket kabiliyetini tamamen kaybederek yatağa bağımlı hale gelen, sağ kulağında %90 işitme kaybı gerçekleşen, ardından kalçası kırılan ve 2020 Eylül ayında kalp krizi geçiren Türk’e % 98 engelli raporu verilmiş, tedavisi devam ederken de yeniden tutuklanmıştır.
Ağır sağlık sorunlarına ve bütün ihtiyaçlarını başkasının yardımı ile karşılayabildiği bilinmesine rağmen, hakkında verilen hapis cezası Yargıtay tarafından 31 Mayıs 2023 tarihinde onanarak kesinleştiği için yeniden tutuklanmasına  karar verilen Türk, 31 Temmuz 2023 tarihinde önce ambulansla Manisa T Tipi hapishanesine götürülmüş, ancak 2 saat sonra ‘Üst solunum sorunu ve kalbin zayıflamasından dolayı kan hareketinin de zayıflaması’ nedeniyle hapishaneden Manisa Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’ne kaldırılmıştır.”

Açıklamada Türk için ailesi ve avukatı tarafından infazının ertelenmesi için yeniden başvuru yapıldığı hala bir yanıt verilmediği belirtilerek yaşam hakkı için serbest bırakılması istendi. Eylem sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul