590. F Oturması: Halise Aksoy serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 590 F Oturması’nda oğlunun cenazesi kendine kargo ile gönderilen hasta tutsak Halise Aksoy’un serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Temmuz 2023
  • 16:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 590 F Oturmasında oğlunun cenazesi kendine kargo ile gönderilen bir süre sonra hukuksuzca tutuklanan hasta tutsak Halise Aksoy’un serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da dernek binası önünde gerçekleştirilen eylemde yapılan açıklamada kızı Mizgin ve Mizgin’in 4 yaşındaki oğlu Çiya ile birlikte aynı koğuşta Aksoy için şunlar söylendi:

“Halise Aksoy, 56 yaşında ve 28 Nisan 2023’ten beri Diyarbakır Kadın Kapalı Hapishanesinde kalıyor. Halise Aksoy, hapishaneye girmeden önce de çeşitli sağlık sorunları yaşıyordu. Nitekim Aksoy, yüksek şeker ve tansiyon hastası. Bu sebeple göz sağlığın kaybetmiş,  gözünde %28 oranında engel var. Bu yüzden daha önce 2 defa ameliyat olmuş. Gözünü kaybetme riski ile karşı karşıya olan Aksoy, ayrıca kalp hastası.
Halise Aksoy, hapishaneye girdiğinden beri hastalıkları artarak ve katlanarak devam ediyor. Zira hapishane koşulları onun ve onun gibi insanların kalabileceği bir yer değil. Nitekim Aksoy, hapishaneye girdiğinden beri 2 defa acil olarak hastaneye kaldırılmış. Aksoy ilk olarak 19 Haziran’da fenalaşarak hapishane revirine kaldırılıyor. Ancak revir doktoru Aksoy’un kalp krizi geçirebileceğini ve revirin onun için yetersiz kalacağını belirterek hastaneye sevkini yapıyor. Ancak Aksoy, o koşullarda saatlerce kelepçeli bir vaziyette ambulansta bekletiliyor. Aksoy hastaneye götürüldükten sonra da kelepçesi açılmıyor. Aksoy, çok hasta olduğunu, sürekli gözünün aktığını ve gözünü silmek zorunda olduğunu belirtmesine rağmen kelepçeleri çözülmüyor ve adeta gözleri kapalı, göremez bir vaziyette hastaneye götürülüp getiriliyor. Abi Hadi Aksoy; bu olayı anlatırken; ‘Hastaneye gidip gelmesi de işkence noktasına geliyor’ diye belirtiyor. Halise Aksoy, 23 Haziran tarihinde de yine acilen hastaneye kaldırılıyor.
Kalp sorunu olan ve bu sorunu da hızla ilerleyen Halise Aksoy’un kalp krizi geçirme riski var. Her gün revire çıkıyor.”

Hapishanede tedavisi engellenen Aksoy’un serbest bırakılmasının istendiği açıklamanın ardından eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul