“Besra Erol serbest bırakılsın!”

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 600. F Otuması’nda Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren gençlerden Evrim Deniz Erol’un annesi Besra Erol’un serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Eylül 2023
  • 20:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 600. F Otuması’nda Suruç Katliamı’nda yaşamını yitiren gençlerden Evrim Deniz Erol’un annesi Besra Erol’un serbest bırakılmasını istedi. Saat 13.30’da şube binası önünde gerçekleştirilen eylemde yapılan açıklamada Eylül ayında gerçekleşen hapishane katliamları hatırlatılarak katliamların sürdüğü şu ifadeler kullanılarak anlatıldı:

“21 Eylül 1995’te Buca Hapishanesi’nde, 24 Eylül 1996’da Diyarbakır Hapishanesi’nde, 26 Eylül 1999’da Ulucanlar Hapishanesi’nde, politik mahpuslar işkenceyle öldürüldü. En hafif ifadesiyle politik mahpusların yaşam hakkı ihlal edildi. Bugün ise politik mahpusların yaşam hakkı, sürece yayılarak ihlal ediliyor. Mahpusların tedavilerinin engellenmesiyle, basit bir hastalık bile yaşamı tehdit eder hale getiriliyor. Ölüm sınırındaki mahpuslar serbest bırakılmıyor, veda hakları ellerinden alınıyor. Hastalıkları tedavi edilmediği için yaşam hakkı ihlal edilen mahpuslara dair örnekler çoğalırken, ‘şüpheli’ denilen mahpus ölümleri de artıyor. Hemen hepsinde ‘öldürüldü mü?’ diye sorduracak şüpheli durumlar varken, somut bulgularla öldürüldüğü belli olan mahpuslar için bile ‘intihar etti’ deniliyor.”

Eylemde Güzel ve Vahide Ana anıldı

Katliamlara karşı ses yükseltme çağrısı yapılan açıklamada Güzel ve Vahide Ana anıldı:

“Mahpusların yaşam haklarının pervasızca ihlal ediliyor olmasının en başat nedenlerinden birini dışarıdaki ‘ölümcül sessizlik’ oluşturuyor. Bu nedenle, mahpuslara yönelik hak ihlallerinin önlenmesi için dayanışma çağrımızı yineliyoruz. Hapishanelerde yaşanan sorunlara duyarlılıkları ile bilinen ve F Oturması eylemimizde her daim yanımızda olan annelerimizden Güzel Şahin annemizi ve 12 Eylül hapishanelerindeki azgın işkenceye karşı yürüttükleri ısrarlı mücadeleyi derneğimizin kurucuları arasında yer alarak insan hakları mücadelesine dönüştüren ve bizlere miras bırakan Vahide Açan annemizi 20 Eylül günü mezarları başında sevgi ve saygıyla anarken, hakları ihlal edilen, tedavi edilmeyerek ölüme mahkum edilen mahpusların sesi olacağımıza bir defa daha söz verdik. Bu sözümüzü tutacağız.”

Açıklamanın devamında oğlunun mezarı başında yaptığı konuşma gerekçe gösterilerek, örgüt üyesi olma iddiasıyla tutuklanan Besra Erol’un sağlık durumu hakkında şunlar söylendi:

“65 yaşındaki Besra Erol; bel fıtığı, siyatik, yüksek tansiyon ve yüksek göz tansiyonu hastası olup, bel fıtığı nedeniyle iki defa ameliyat olmasına rağmen sürekli ağrı çekmekte, yürümekte zorlanmakta ve görme yeteneğini tamamen kaybetme riski ile karşı karşıya bulunmaktadır. “

Tutsaklık koşullarında tedavisi engellenen Besra Erol’un serbest bırakılması talebiyle sonlanan açıklamanın ardından, eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul