591. F Oturması: Özge Özbek serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 591. F Oturması’nda hasta tutsak Özge Özbek’in serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Temmuz 2023
  • 20:00

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu 591. F Oturması’nda hasta tutsak Özge Özbek’in serbest bırakılmasını istedi.

Saat 13.30’da dernek binası önünde düzenlenen eylemde yapılan açıklamada ağır hasta tutsak Mehmet Emin Özkan, hakkında verilen  3 aylık infaz ertelemesi  kararı ile serbest bırakıldığı hatırlatıldı. Açıklamanın devamında Sincan Kadın (Kapalı) Hapishanesi’nde tutulmakta olan hasta mahpus Özge Özbek’in  sağlık durumu hakkında şunlar söylendi:

“Özge Özbek; beyninde oluşan tümör nedeniyle 27 Ekim 2020 tarihinde İstanbul Acıbadem Hastanesi’nde açık beyin ameliyatı geçirmiş ve yapılan ameliyatın hemen ardından tutuklanarak Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’ne konulmuştur. Hapishane koşullarında gerekli tedavi ve bakım sağlanamadığından durumu daha da ağırlaşan Özbek, cezasının ertelenmesi için yapılan girişimler sonucunda  hakkında 3 ay infaz erteleme kararı verilerek serbest bırakılmıştır. Ancak tedavisi tamamlanmadan, süre bitiminde tekrar tutuklanarak Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi’ne konulmuştur. Durumu ağırlaştığı için gönderildiği Sağlık Bakanlığı Darıca Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulu'nun, 24 Aralık 2021 tarihli “hapishane şartlarında kalması uygun değildir” diyen raporuna karşılık, İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından hapishanede kalabileceği şeklinde rapor düzenlenmiş ve Özbek’in serbest bırakılması engellenmiş, ardından Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi’ne sevk edilmiştir.”

10 Temmuz günü düşerek kafasını çarpmasının ardından çekilen tomografide beyninde kanamaların meydana geldiği ve tümör sayılarında ciddi bir artışın olduğu  belirtilen açıklamada Özbek’in eşinin sözleri aktarıldı:

“Tetkiklerinin yapıldığı hastanedeki doktorlar, ameliyat olması gerektiğini fakat ameliyatının yüksek ihtimalle koma veya ölümle sonuçlanabileceğini söyledi. Özge her gün yaşam kalitesini ciddi bir şekilde etkileyen baş ağrıları, nöbetler ve denge kayıpları yaşamakta ve cezaevi koşullarında hayatını devam ettirememektedir. Tedavisini gerçekleştiren doktorlarının görüşü Özge Özbek’in yaşamını tek başına devam ettiremeyeceği, geçirebileceği herhangi bir nöbetin oldukça riskli olabileceği yönünde.”

Özge Özbek’in serbest bırakılmasını isteyen açıklamanın ardından eylem sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul