Türk sermaye devletinin 2015 yılından bu yana Kürt halkına yönelik tırmandırdığı imha ve inkara dayalı kirli savaşta yüzlerce insan katledildi, binlercesi ise yaralandı. Hazırlanan birçok rapor Kürt illerinde yaşanan yıkımın ve katliamın boyutunu gözler önüne sermektedir.
Son olarak “Taş, Kâğıt, Makas: Çatışma Dönemlerinde Çocuklara Yönelik Psikososyal Destekte Sanatın Rolü” başlıklı araştırma raporu yayımlandı. Fisa Çocuk Hakları Merkezi’nden Ebru Ergin ve Ezgi Koman tarafından yürütülerek Türkçe ve Kürtçe olarak yayımlanan araştırma, Temmuz 2020-Nisan 2021 tarihleri arasını kapsıyor. Aynı zamanda 2015’te, Kürt sorununda yaşanan sürecin yanı sıra Ortadoğu’daki gelişmelerin de etkisi ile Türkiye’deki 7 Haziran Genel Seçimleri’nin hemen sonrasında Kürt illerinde başlayan Türk sermaye devletinin saldırılarına da dikkat çekiyor.
Türk sermaye devletinin AKP şefi Tayyip Erdoğan’ın deyimiyle “çözüm sürecini buzdolabına kaldırarak” “terör” demagojisi eşliğinde Kürt halkına dönük tırmandırdığı kirli savaşın da ele alındığı raporda, saldırılarının yoğun olarak yaşandığı 2015-2016 Temmuz ayları arasındaki bir yıllık dönem ve Ağustos 2016’dan Ocak 2020’ye kadarki dönem inceleniyor. Temmuz 2015-Temmuz 2016 arası dönemde çocukların yaşam alanlarında saldırıların gerçekleştiği, birçok il ve ilçede sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği belirtilirken, bu dönemde toplamda 11 il ve en az 51 ilçede resmi olarak tespit edilebilen en az 381 sokağa çıkma yasağı ilan edildiği ifade edildi.
Rapora göre, saldırıların yoğun yaşandığı dönemlerde Amed’de 61, Mardin’de 18, Şırnak’ta 13, Hakkari’de 11 ve Batman’da 2 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Türk sermaye devletinin saldırılarını tırmandırdığı dönemde tüm kentlerde en az 123 çocuk katledildi, binlercesi yerinden edildi ve yine binlercesi eğitim hakkı başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerine erişemedi. Aynı zamanda Kürt illerinde, toplamda 2 milyona yakın kişinin 2015’te başlayan ve farklı yoğunluklarda devam eden saldırılarda doğrudan etkilendiği belirtildi.