“19 Aralık Katliamını unutmadık, unutturmayacağız!”

İHD İstanbul Şubesi 19 Aralık Katliamı’nın 22. yıldönümünde Ümraniye Hapishanesi önünde basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Aralık 2022
  • 17:15

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi 19 Aralık Katliamı’nın 22. yıldönümünde Ümraniye Hapishanesi önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, Dayanışma Ağı ve KÖZ katılarak destek verdi.

Eylemde açıklamayı İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri okudu. 19 Aralık Katliamını anlatan ve katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerini okuyan Yoleri 20 hapishaneye saldırıldığı halde sadece 9 hapishane saldırısına ilişkin dava açıldığını ifade etti. 

Dönemin Ceza Tevkifevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun’un Ümraniye davasında tutsaklara dönük saldırının hedefinde hücre tipi hapishanelere geçiş olduğunu itiraf ettiğini belirten Yoleri, açılan 9 davada faillerin cezasızlıkla ödüllendirildiklerini ifade etti.

16-17 Kasım 2002’de yapılan İHD Genel Kurulu’nda 19 Aralık gününün “Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak ilan edildiğini belirten Yoleri devamında şunları söyledi:

“-Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri derhal durdurulmalı, yaşanan ihlaller etkin bir şekilde soruşturulmalı, sorumlular yargı önüne çıkarılmalı ve cezalandırılmalıdır.  

-Mahpusların yaşam haklarını koruyacak, eğitim ve sağlığa erişimi dahil tüm temel haklarını güvenceye kavuşturacak mevzuat değişiklikleri yapılmalı, uygulamanın etkin denetimi sağlanmalıdır.                              

-Tüm mahpusların insan onuruna saygı gösterilmelidir.

-Hiçbir mahpus tecrit ve izolasyon koşullarında tutulmamalıdır.

-Adalet Bakanlığı, 45/1 nolu Genelge’yi, şartsız uygulamalıdır.

-Cezaevleri sivil izlemeye açık olmalıdır.

-Çocuk cezaevleri kapatılmalı, kadın cezaevleri mahpus ve kadın hakları gözetilerek yeniden düzenlenmelidir.

İnsan hakları savunucuları olarak, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine karşı durmaya ve mahpuslarla dayanışmaya devam edeceğiz.

19 Aralık katliamı bir insanlığa karşı suçtur. Yargılama bu suç kapsamında yapılana, zamanaşımıyla desteklenen cezasızlık son bulana kadar bu davanın peşini bırakmayacağız.”

  Kızıl Bayrak / İstanbul