19 Aralık anmaları

19 Aralık Katliamı’nda yaşamını yitirenler için anma etkinlikleri ve eylemler yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Aralık 2022
  • 21:00

Amed

İHD Amed Şube, 19 Aralık katliamına ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi. Derneğin Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Ercan Yılmaz, “Türkiye hapishaneleri, yeni ihlaller üreten, tecridi ağırlaştıran ve insanı sosyal bir varlık olmanın dışına iten mekanizmalar haline getirmiştir” dedi.

İzmir

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir şubeleri, 19-22 Aralık 2000'de gerçekleşen katliamda yaşamını yitirenleri anmak için Buca Kırıklar Cezaevi önünde basın açıklaması düzenledi. "Devrimci tutsaklar onurumuzdur!", "Katliamı unutma unutturma!" ve "Katil devlet hesap verecek!" sloganlarının atıldığı eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eş Başkanları, Dostluk ve Kültür Derneği ile Ege 78'liler Derneği temsilcileri de katılarak destek verdi.

Kurumlar adına ortak basın açıklamasını ÇHD İzmir Şubesi Yöneticisi Arman Atılgan okudu.

Mardin

İHD Mardin Şubesi, dernek binasında 19 Aralık Katliamı’na ilişkin basın toplantısı yaptı. Toplantıda basın metnini Şube Eşbaşkanı Feyzi Adsız okudu.

Urfa

İHD Urfa Şubesi de dernek binasında basın toplantısı yaptı. Derneğin Cezaevi Komisyonu Sözcüsü Ahmet Ceylan basın metnini okudu.

Antakya

İHD Antakya Şubesi Hapishaneler Komisyonu, dernek binasında basın yaparak 19 Aaralık Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı. Açıklamayı yapan İHD MYK üyesi Servet Üstün Akbaba, "19 Aralık Katliamı'nı unutmadık, unutmayacağız" dedi.

İskenderun'da yapılan açıklamada konuşan İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu üyesi Av. Mehtap Sert ise, "Mahpuslar üzerinde ağırlaşan tecrit uygulamalarına son verilerek, F Tipi, Yüksek Güvenlikli ve S Tipi Hapishanelerin kapatılması, mahpuslar üzerinde uygulanan insan onuruna aykırı muamele uygulamalarına son verilmesi, mahpusların özgürlüklerinin önünde engel teşkil eden İdare ve Gözlem Kurullarının kaldırılması, mahpuslar üzerinde tüm sosyal haklarını ortadan kaldıran 'özgürlüğünden mahrum bırakma' ve ceza üstüne sürekli olarak ceza ekleme uygulamalarına son verilerek insan onuruna saygılı davranılmasını talep ediyoruz" dedi.

Mersin, Antalya, Adana

İHD Adana, Mersin ve Antalya'da da 19 Aralık Katliamı’na ilişkin dernek binalarında basın toplantıları gerçekleştirdi.