“YTÜ millet bahçesi olmasın” forumu

Abbasağa Parkı'nda buluşan üniversiteliler “YTÜ millet bahçesi olmasın” forumu gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 04 Ağustos 2019
  • 20:53

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kampüsü’nün “millet bahçesi” olması kararı üzerine bugün Beşiktaş Abbasağa Parkı'nda bir araya gelen Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri forum gerçekleştirdi.

Saat 17.30’da başlayan forumda yapılan açılış konuşmasında Yıldız Teknik Üniversitesi'ne yapılmak istenen “millet bahçesi” projesi ile asıl hedeflenenler anlatılırken, rektörlüğün devlet eliyle üniversiteyi ranta açmak istediği teşhir edildi.

Ardından iki oturum şeklinde gerçekleşen forumun ilk oturumu “millet bahçesi” projesi ile hedeflenenler üzerine gerçekleşti. Birçok YTÜ öğrencisinin söz almasıyla birlikte gerçekleşen tartışmalarda asıl hedefin rant olduğu ortaya konuldu. Üniversitenin öznesi olarak öğrencilere bunun sorulmamış olmasının en büyük sorunlardan biri olduğu vurgulandı. Barınma, ulaşım, yemek, kütüphane gibi daha temelli sorunların olduğu vurgulanırken, rektörlüğün iktidar eliyle kendi çıkarları uğruna YTÜ’ye birçok kez saldırdıkları vurgulandı. YTÜ’ye yapılan saldırının sadece burada okuyan öğrencileri ilgilendirmediği, tüm üniversitelere yönelik son dönemde gerçekleştirilen saldırıların bir parçası olduğu, bu yüzden de diğer üniversitelilerle birlikte mücadele edilmesi gerektiği ifade edildi.

Rektörlüğün “millet bahçesi” ile halkla üniversiteyi birleştirme bahanesini öne sürdüğü ifade edilirken, atanmış kayyım rektörün geldiği günden bugüne üniversiteye yönelik gerçekleştirdiği saldırılardan bahsedildi.

ODTÜ ve İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin direniş deneyimlerini aktarmasının ardından ikinci oturum olan “Bu saldırıya karşı neler yapmalıyız” kısmına geçildi. Sosyal medya ayağının güçlü örülmesi üzerine vurgu yapılırken, fakülte temsilcilerinden oluşan komitelerin oluşturulması üzerinde duruldu. ODTÜ öğrencilerinin Kavaklık direnişinden aktarılan deneyimler ışığında 5 Eylül beklenmeden harekete geçmek gerektiği üzerinde fikir birliği sağlandı.

Bayram sonrası 19 Ağustos'ta Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü önünde dilekçe vermek için buluşulması ve ardından Orta Bahçe’de forum yapılması kararlaştırılarak forum sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul