“Gençlik ve Spor Bakanlığı bu cinayetten sorumludur”

ÇHD, öğrenci yurdunda yaşanan cinayete karşı yaptığı açıklamada “Gençlik ve Spor Bakanlığı bu cinayetin sorumlusudur, sürecin takipçisiyiz!” diye belirtti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Ekim 2023
  • 16:50

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda ihmaller sonucu yaşanan asansör kazasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“Kaza değil cinayet! Gençlik ve Spor Bakanlığı bu cinayetten sorumludur!” başlıklı açıklamada yaşanan asansör “kazası” ve sonrasında tepki gösteren öğrencilere dönük yurt yönetiminin saldırganlığa yer verildi. Açıklamada şöyle devam edildi:

“Bilhassa kadın öğrencilerin yurda giriş çıkış saatlerini dert edinen ve denetleyen devlet, arızaya dair şikayetleri gözardı etmiştir. Asansörün teknik denetimi ve onarumu için tek bir personel göndermeyen devletin; arkadaşlarını kaybettikleri için hesa soran öğrencileri darp edip yerlerde sürükleyip karşılarına TOMA dikmesi sürecin özeti niteliğindedir.”

Ekonomik ve barınma krizinin çığ gibi büyüdüğüne dikkat çekilen açıklamada KYK yurtlarındaki niteliksiz koşullar aktarıldı.

“Devlet; KYK yurtlarında ve diğer öğrenci yurtlarında gerçekleşen her cinayetin, tacizin, istismarın ve sair tüm suçların sorumlusudur” denilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“İlgili mevzuat uyarınca yapılarda kullanılan asansörlerin periyodik kontrolünün yılda en az bir defa yapılması gerekmektedir. Söz konusu periyodik kontrolün yaptırılmasına dair yükümlülük ilgili idare ve bina sorumlusuna aittir. Yönetmeliklere uygun denetlenmeyen ve şikayetlere rağmen güvenli hale getirilmeyen asansörde gerçekleşen, kaza değil cinayettir!”

Sürecin takipçisi olunacağı belirtilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“KYK ve Gençlik ve Spor Bakanlığı bu cinayetten sorumludur. Şüpheliler hakkında ivedilikle soruşturma başlatılmalı; tüm sorumlular gözaltına alınmalı ve ölü ve yaralıların son durumuna dair kamuoyuna derhal net bilgi verilmelidir.”