Üniversitelerde uzaktan eğitim "error" veriyor

Bilgi Üniversitesi’nde sınavlarda mikrofon ve kamera açma zorunluluğuna karşı eylem yapılırken Marmara Üniversitesi’nde zorunlu derslerin sınavlarında öğrencilerden para istenildi.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 30 Aralık 2020
  • 09:30

AKP iktidarının yapboza dönüştürdüğü eğitim alanında kaos devam ediyor. Yükseköğretim ’de yaşanan sorunlar pandemi koşullarında tam bir krize dönüştü. Birçok öğrenci eğitim hakkından mahrum kalırken üniversitelerde eğitim sisteminin çürümüşlüğü bir kez daha açığa çıktı.

Bilgi Üniversitesi öğrencileri haklarına sahip çıkıyor

İstanbul Bilgi üniversitesi güz dönemi final sınavları için kamera ve mikrofon açma zorunluluğu getirdi. Buna karşılık olarak, İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencileri tarafından oluşturulmuş Bilgili Susmuyor Platformu bugün İstanbul Bilgi Üniversitesi rektörlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi ve açıklamada okulun almış olduğu kararın geri çekilmesini talep etti. Açıklamada şunları ifade ettiler:

“Bilgi Üniversitesi Bilgili Susmuyor Platformu olarak, 2020-2021 akademik yılı güz dönemi final sınavları için kameranın ve mikrofonun açılmasını hukuksuz bir şekilde dayatan okulumuzun yönetimi sebebiyle buradayız. Alınan bu karar, güncel ekonomik koşullar sebebiyle günden güne yoksullaşan, sadece en basit ihtiyaçlarını karşılayarak hayatta kalabilmek için emeğini satmak zorunda kalan biz öğrencilerin, en temel haklarından olan eşit eğitim alma hakkının önüne geçmektedir. *Aynı zamanda bu karar, kişisel verilerin korunması kanuna aykırıdır. Okul yönetiminin bize bahane olarak gösterdiği ve zorunlu olarak imzalatılan belgede ise kamera açma zorunluluğu veya bunun kayıt altına alınmasına izin verilmesi gibi bir durum söz konusu değildir.* Alınan bu kararın sorumluluğu, biz öğrencilerin sırtına yüklenmeye çalışılıyor. Kopya güvenliği adı altında, hukuksuz bir uygulama hayata geçirilmeye çalışılıyor.”

 

Marmara Üniversitesi’nde zorunlu sınav para ile yapıldı

Paralı eğitim uygulamaları pandemi koşullarında da hız kesmeden devam etti. Bunun örneklerinden biri Marmara Üniversitesi’nde yaşandı. BirGün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde mecburen girilmesi gereken sınavlarda öğrencilerden para istendi.

Öğrencilere toplu olarak gönderilen mailde Pearson Platformu'na kayıt yaptırmaları istenildi. Platforma kayıt olmak için ise para isteniyor. Üniversiteden gönderilen mailde şu ifadeler kullanıldı:

"Ara sınav Pearson Platformu'nda yapılacaktır. Bu durum dönem başında ilan edildi. Ancak yine de platforma kaydolmayan öğrenciler var. Aşağıdaki bilgiler sisteme kayıt yaptırmayan öğrenciler içindir. Sınavınız önümüzdeki hafta sonu yapılacak. Kayıt için fazla zamanınız kalmadı. Lütfen önümüzdeki birkaç gün için adımları hızlı bir şekilde izleyin ve yakında kaydolun."

Ardından öğrencilerden Pearson Platformu'na yönlendirildi. Fizik-1, fizik-2, Matematik-1 ve Matematik-2 için kayıt yapması gereken öğrencilerden platformda sınav başına 150 TL talep edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan öğrenciler bu durumu asla kabul etmediklerini ve konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.