Tacizcilerin istifası yetmez!

Tacizcilerin, tecavüzcülerin istifası, görevlerinden uzaklaştırılmaları yetmez! Tacizcilere, tecavüzcülere çanak tutan, onları besleyen ve yaratan bu düzen değişmelidir!

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 13 Mayıs 2020
  • 15:32

Tacizcileri yaratan düzen değişmeli!

 

Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Orhan Acar, video konferans sırasında kadın öğrencilerin isimlerini sayarak “Kızların resimlerini de görüyoruz böylece, çaktırma” dedi. 12 Mayıs günü sosyal medyada sarf ettiği bu sözleri tepkiyle karşılanan Orhan Acar, 13 Mayıs’ta istifa ettiğini duyurdu.

Bu olay bir kez daha gösterdi ki, üniversiteler gerici-faşist zihniyetin arka bahçesi haline gelmiştir. 15 Temmuz'un ardından ilerici-devrimci akademisyenlerin üniversitelerden uzaklaştırılması ve üniversitenin hiçbir bileşenine sorulmadan AKP'nin kendi yandaşlarını akademik kadrolara yerleştirmesi, akademideki çürümeyi daha da derinleştirmiştir. Artan dinci-gerici uygulamalar, taciz-tecavüz olaylarının cezasız bırakılması, üniversitelerden yükselen en ufak bir muhalif sesin dahi azgınca bastırılması bu görüntülerin oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Akademide artan taciz-tecavüz olayları toplumsal yaşamda karşımıza çıkan benzer saldırılardan bağımsız değildir. Katillere, tecavüzcülere “şık giyindiği”, “pişmanım” ya da “namus uğruna yaptım” dediği için ceza indirimi uygulayan, hatta çoğu zaman toplumsal bir muhalefet oluşmadığı oranda cezasız bırakan düzen yargısı, üniversitelerde yaşanan ve yaşanacak olan taciz-tecavüz saldırılarının da önünü açmaktadır.

Geçtiğimiz yıl Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Hasan Bilgili, kendisine ait hayvan hastanesinde çalışan bir veterinere cinsel saldırıda bulunmuştu. Bu olayın ardından Hasan Bilgili'nin başka öğrencilere de benzer saldırılarda bulunduğunun açığa çıkmasına rağmen, tecavüzcü Hasan Bilgili'nin meslekten atılmak yerine ödüllendirilerek emekliye ayrılmasına izin verilmiştir. Dahası Bilgili tutuksuz yargılanmıştır. Yaşanan bu olay da akademide yaşananların yalnızca duyulan, basına yansıyan, küçük bir örneğidir.

Ceren Damar'ın, Şule Çet'in, Özgecan Aslan'ın ve adını saymakla bitiremeyeceğimiz ama bu düzenin kadına yönelik gerici saldırılarından payını almış nice kadının hesabını sormak için; tacizcilerin, tecavüzcülerin istifası, görevlerinden uzaklaştırılmaları yetmez! Tacizcilere, tecavüzcülere çanak tutan, onları besleyen ve yaratan bu düzen değişmelidir!

İstanbul’dan bir DGB’li