Pandemi ile birlikte uzaktan eğitim başladı. Eğitim sürecinde aralıklı zaman dilimlerinde yüz yüze eğitim uygulaması devreye sokuldu. Bu süreçte milyonlarca öğrenci eğitim hakkından mahrum kaldı. Üstelik salgının olduğu dönemde öğrencilerin yalnızca eğitim hakkı değil, sağlık ve yaşam hakkı da gasp edilmiş oldu.
Sermaye devleti tam anlamıyla önlemler almayarak başlattığı yüz yüze eğitimde de adeta salgına davetiye çıkardı. Alınmayan önlemlerin sonucu yüz yüze eğitime başlanan yüzlerce okul karantinaya alındı, binlerce öğrenci ve eğitim çalışanı da koranavirüse yakalandı ve yaşamlarını yitirdi.
Türk Eğitim Derneği, 2020 yılının salgın koşullarındaki verilen eğitime dair bir rapor hazırladı. Sunulan rapor ile eğitim hakkına ulaşamayan öğrencilerin ve eğitim alanında yaşanan kaosun tablosu bir kez daha gözler önüne serildi.
Rapordaki veriler şu şekilde:
Dünya genelinde okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim alanında olmak üzere 160 öğrenci okulu terk etme riski altında.
Salgın sürecinde 18 milyon öğrencinin yüzde 32’si EBA’ya ulaşamadı, her 3 öğrenciden biri uzaktan verilen eğitimden mahrum kaldı.
OECD ve AB ülkeleri arasında okulları en fazla kapatan ülkelerden biri de Türkiye oldu.
Ayrıca YKS sınavına 2,5 milyon kişi girdi.
Üniversitelerin kontenjanlarındaki doluluk oranları artış gösterdi ve 1 milyon 449 kişi hiçbir programa yerleşemedi.
Mesleki eğitim alanında staj ve çıraklık salgının ilk birkaç haftasında yapılmasa da sonrasında kademeli olarak stajyerlik ve çıraklık uygulamalarına geçildi. Salgın sürecinde dahi meslek liseliler üretim alanından geri çekilmedi.
Ocak 2020 ve Aralık 2020 arasındaki verilen eğitimin tablosunu sunan rapor, Türkiye’de eğitim için sermaye devletin yetkililerinin yaptığı “öğrencilerin eğitim hakkına sahip çıkarıyoruz, eğitim alanında büyük gelişmeler elde ediyoruz, uzaktan eğitim sistemimiz iyi işliyor ve eğitimi her öğrencimize ulaştırmaya çalışıyoruz” tarzındaki yaptığı açıklamalarında sahtekarca olduğunu gösteriyor.
2020 yılının eğitim alanındaki sorunları 2021 yılının başıyla beraber katlanarak devam etmektedir. Bu senenin tablosu geçen seneye göre daha vahim bir hal almıştır. Salgının yayılımı artarken önlem alınmadan yüz yüze eğitim uygulamalarına geçilmiştir. Alınmayan önlemler ise yüzlerce okulun karantinaya alınmasına, binlerce öğrenci ve eğitim çalışanının covid-19’a yakalanarak yaşamını yitirmesine neden olmuştur.
Bu tablo devam ettiği takdirde milyonlarca öğrencinin eğitim bütün bir toplumun ise sağlık ve yaşam hakkı gibi en temel insani hakları gasp edilmeye devam edecektir.